Kada poklanjate CVEĆE, morate znati šta koje simbolizuje

Ilustracija

foto: pixabay.com

Sigurno ste dobili cveće ili ste želeli da nekome poklonite, a niste znali ili niste sigurni u njegovo značenje.

Mimoza

Mimoza je biljka žute boje s grozdastim cvetovima. Ovaj nežan cvet ljude privlači svojim neobičnim izgledom i nežnošću. Ona simbolizuje ženu, slobodu i besmrtnost. Kod nas se zna darivati za Dan žena, dok se u francuskom gradu Mandelieu-La Napoule održava osmodnevni festival pod nazivom “Festival mimoza” koji slavi upravo ovaj cvet. Osim u Francuskoj, nešto slično održava se i u Crnoj Gori, u Herceg Novom gde svake godine slave “Praznik mimoze”.

[adsenseyu5]

Lotos

Lotosov cvet simbolizuje duhovnost, večni život i savršenstvo. Ovaj je cvet oko sebe širi poseban mir. U Japanu se na primer on smatra svetim cvetom. Može ga se pronaći kao motiv na brojnim plakatima, u knjigama i na fotografijama vezanima uz duhovnost. U Starom Egiptu lotos je bio cvet svesti, koristio se kao lek i verovalo se da ima čudotvorna svojstva.

Ljiljan

Ljiljan je cvet opojnog mirisa na visokoj stabljici i u prekrasnim bojama. On se povezuje s bogovima upravo zbog svoje uzvišenosti. Simbolizuje posebnosti odabranih i lepotu, a često krasi bukete, vence i nadgrobne bukete zbog svoje simbolike. Beli ljiljan simbol je nevinosti, lepote i besmrtnosti, a veže se uz Devicu Mariju, ali i Isusa. Ovaj se cvet može videti kao motiv na grbovima, a i simbol je grada Firence.

Narcis

Narcis je cvet koji simbolizuje rođenje i smrt, odnosno prolaznost života, buđenje i nadu. Oboleli od raka dojke odlučili su se da baš ovaj cvet obeležava njihovu borbu pa tako svake godine godine slave Dan narcisa kad građanima prodaju poklonjene narcise. Sav prihod od ove akcije ide u humanitarne svrhe, odnosno za nabavku opreme za rano otkrivanje i prevenciju raka dojke.

[adsenseyu1]

Mak

Ovaj nežan poljski cvet ima duboku simboliku. On simbolizuje smrt, ali i bogastvstvo. Simbolizuje san, ali i krv i ljubav. On ima toliko snažnu simboliku da se zapravo vrlo retko daruje. Kod nas se najčešće može pronaći u crvenoj boji, ali postoji i mak bele boje. Raste na poljima i livadama kad vreme zatopli.

Karanfil

Ovaj cvet koji postoji u raznim bojama, kod nas je najpoznatiji u crvenoj boji. Upravo njegova boja u sebi krije mnogo simbolike. I dok je danas najpoznatiji kao poklon za Dan žena, on je simbol radničkih pokreta i revolucije u Portugaliji, ali i simbol Dana Svetog Patrika, ali ne u crvenoj,već u zelenoj boji. Osim za Dan žena, poklanja se i za Majčin dan, a u nekim zemljama i za Dan roditelja. Bilo kako bilo, ovaj je cvet simbol ljubavi, stoga se nemojte ustručavati da ga poklonite ga osobama koje volite.

Ruža

Najverovatnije ne postoji cvet koji poput ruže priča toliko jezika koliko postoji boja. Svaka njena boja ima svoje značenje i priča drugu priču osobi kojoj je upućena. Ona je simbol ljubavi, lepote, raskoši i raja. Toliko je lepa da mora imati trnje da je štiti. Crvena ruža simbolizuje ljubav i strast, bela ruža označava nevinost i čistoću, crna označava smrt, ružičasta zaljubljenost i nežnost, dok su za žutu ružu dvojaka mišljenja.

Neki smatraju da se poklanja za sreću, dobru volju i novi početak, dok drugi ističu kako označava ljubomoru.

(Skandalozno.rs, Izvor: wish.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Kada poklanjate CVEĆE, morate znati šta koje simbolizuje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.