KARTA U JEDNOM SMERU, 500 EVRA I KAMBODŽA: Odlučili da ostave sve i krenu u AVANTURU ŽIVOTA (VIDEO)

kambodža

Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva

Anja Vuković (30) i Strahinja Tanasković (29) su mladi par koji sutra kreće put Kambodže, te će se za dva dana u ovo vreme naći u Kom Potu sa svega 500 evra u džepu i najpotrebnijim stvarima u koferima, ali i ogromnom željom za životom koji se živi punim plućima u kojem ne postoje granice i nema mesta nemogućem.

Ova Beograđanka i Valjevac zajedno su skoro godinu dana, a kako su poslednje vreme proveli u brojnim putovanjima, na kojima su se snalazili na različite načine, posle su odlučili da krenu u novu avanturu za koju će im biti potrebna mnogo jača mašta i dovitljivost.

  [adsenseyu5]
 – Ideja je nastala dok smo jeli čorbu u penzionerskom domu na Žabljaku. Otišli smo na 7 ili 8 putešestvija u poslednja dva meseca i shvatili da nam se to radi neprestano. S obzirom da smo na poslednjem putovanju vulkanizera platili flašom viskija i “razoružali” policajca nudeći mu sendvič sa kulenom umesto plaćanja kazne, pomislili smo da to mora da znači da bismo se snašli gde god. Odlučili smo da primenimo ovaj pristup i pokušamo da se snalazimo na putu oko sveta – kaže Strahinja.

Na pitanje zašto je Kambodža idealna za ovakvu avanturu, Strahinja kaže da je plan bio da pobegnu u neku džunglu, na “detoks od stresa”, a da je Kambodža divlja, mistična i nije skupa za život.

– Što se tiče povratka, znamo samo da nemamo para za povratnu kartu, ali u tome je i uzbuđenje i suština našeg putovanja – dodaje on.

Iako je Strahinja po zvanju programer, a Anja ekonomista, oboje kažu da nikada nisu ni pokušavali da pronađu posao u struci.

Strahinja je srećom zalutao u advertajzing i pronašao se u kopirajtingu, ili kako kaže “poslu gde se velika deca plaćena da maštaju ceo dan”.

  [adsenseyu1]

Anja je takođe kreativac, ali u drugim vodama. Njena firma se bavi dizajnom i proizvodnjom dasaka za serviranje hrane.

– Ne verujemo u traženje pravog posla u struci jer mislimo da pravi posao uvek nađe nas. Verujemo da niko nikad nije ne-našao posao kada mu je zaista potreban. Da ne bi umrli od gladi i dosade, planiramo da svoje veštine i znanja zamenimo za pare, drvenu kućicu na plaži ili polovni raspali motor. Ako bude zagustilo, nećemo se ustručavati od poslova poput seckača noktiju u staračkom domu ili rada u muzari otrovnih zmija – poručuje Tanasković.

Kada pristignu na željenu destinaciju kažu da će prvo spavati 14 sati, a potom iznajmiti bicickl i krenuti u potragu za najjeftnijim i najlepšim bungalovom na obali.

U međuvremenu tu je i sprecifičan blog, ili preciznije rečeno pokret, koji su napravili pod nazivom “Whatifness”, inspirisan činjenicom da ljudi često svoje želje i planove ograničavaju, razmišljajući stalno o razlozima zašto to nema šanse da uspe.

– Nazvali smo ga pokretom jer je to način razmišljanja koji bismo želeli da prenesemo možda i drugim ljudima. Evo primera nekih akcija i sadržaja koje planiramo da radimo i o kojima ćemo pisati na blogu:

1. Šta ako platimo smeštaj fotografisanjem prelepog bungalova koji nažalost ima jezive fotografije na websajtu?

  [adsenseyu1]

2. Šta ako dobijemo besplatno godišnju avio kartu tetoviranjem papirnog aviona sa logotipom neke avio kompanije?

3. Šta ako napravimo pitu sa sirom ili ogromnu palačinku za celo selo i privučemo pažnju lokalnog proizvođača brašna koji nam plati da mu napravimo reklamu?

Kada stignemo, očekujemo da tek tada budemo inspirisani – duhovit je ovaj par.

U celoj ovoj akciji pomaže im i poznanik iz Londona, Litvanac koje se preselio u Kambodžu zbog ugostiteljskog biznisa.

– Bungalovi su mu neprestano bukirani, tako da smeštaj ne očekujemo. Ali će nam sigurno pomoći da se snađemo za početak – nada se Strahinja.

Naši sagovornici kažu da su prijatelji i članovi porodice u početku bili iznenađeni i postavljali im pregršt pitanja, ali da sada znaju više o Kambodži nego njih dvoje i razumeju zašto su se odličili da urade ovako nešto.

  [adsenseyu1]

– Nama se jednostavno to radilo. Život je potcenjen, a suviše dragocen da ne biste probali nešto o čemu sanjate. U najboljem slučaju obići ćemo ceo svet radeći puno nezamislivo uzbudljivih stvari i po mogućstvu inspirisati još nekoga da prelomi bilo koju odluku i krene u neku svoju akciju. S druge strane, najgore što se može da se desi je da se vratimo švorc na milostinju kod mame i tate, da im pružimo priliku da nam kažu: “Lepo smo ti rekli!” Ali znamo i da ćemo u tom slučaju biti još kvalifikovaniji za stari dobri posao, posebno preplanuli i prepuni nove energije – kažu Strahinja i Anja.

Za kraj imaju poruku za sve u Srbiji.

“Ko ne rizikuje, ne pije šampanjac”.

(Skandalozno.rs, Izvor: Blic.rs)

  [adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "KARTA U JEDNOM SMERU, 500 EVRA I KAMBODŽA: Odlučili da ostave sve i krenu u AVANTURU ŽIVOTA (VIDEO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.