Ko, ili šta, nam šalje signale sa drugog kraja univerzuma?!

Uhvaćeni signali

foto: pixabay.com

Australijski istraživači nedavno su objavili vest da su veliki teleskopi, u poslednje vreme, primili veliki broj misterioznih signala koji dolaze iz drugih galaksija.

Kako su naveli, radio-teleskopi su skoro udvostručili broj poznatih “brzih radio eksplozija” – veoma brzih radio talasa koji iz dubokog svemira pronalaze put do Zemlje.

Ovakvi radio talasi predstavljaju jedan od najmisteroznijih fenomena u univerzumu. To su eksplozije neverovatne energije, ekvivalentne količini koju je Sunce pustilo za 80 godina. To traje samo trenutak i potiče iz misterioznog izvora.

U naučnim krugovima mogu se čuti priče da ove radio talase emituju vanzemaljci, ali i one da se zapravo radi o zvucima koji dolaze iz crnih rupa ili od sudara zvezda.

Naučnici sada imaju sve više primera za proučavanje, pokušavajući da otkriju odakle ovi zvuci zapravo dolaze, prenosi Indipendent.

– Zabeležili smo 20 brzih radio talasa ove godine, što je skoro dvostruko više od broja koji je zabležen u svetu, od momenta kada su prvi put otkriveni 2007. godine – rekao je vodeći autor dr Rajan Šenon iz Tehnološkog univerziteta Svinburn.

– Koristeći novu tehnologiju – ASKAP, dokazali smo da ovi radio talasi dolaze sa drugog kraja univerzuma, a ne iz nama komšijskih galaksija.

Kako je objasnio Šenon, otkrićem da nepoznati radio talasi dolaze duboko iz svemira, naučnici sada mogu da ih iskoriste kako bi pronašli sve nedostajuće materije koje se nalaze u prostoru između galaksija, što je stvarno uzbudljivo otkriće.

Do ovih podataka, naučnici su došli zahvaljujući korišćenju nove opreme na teleskopima, koja im je omogućila bolji pregled neba.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ko, ili šta, nam šalje signale sa drugog kraja univerzuma?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.