Konačno otkriven identitet “vrišteće mumije”: Evo ko je to bio…

Otkriće

foto: pixabay.com

Misterija stara skoro tri hiljade godina konačno bi mogla da bude rešena.

Dok mnoge mumije iz Egipta uglavnom izgledaju isto, jedna je dosta namučila naučnike.

Vrišteća mumija” dugo je zbunjivala naučnike, a oni sada smatraju da konačno imaju odgovor zašto mumija izgleda tako, tačnije kao da je vrištala u momentu smrti.

Zahi Havas al-Ahram rekao je da su DNK testovi dokazali teoriju da je mumija zapravo princ Pentevere, koji je osuđen na smrt i verovatno obešen zbog uloge u ubistvu oca Ramzesa III, koji je vladao u 12. veku p.n.e.

”Mumija je bila prekrivena ovčijom kožom. U duhu starog Egipta prakriti nekog ovčjom kožom znači da nije bio čist, odnosno da je uradio nešto loše u svom životu.”

Mumija takođe nije imala nikakvu oznaku na grobu, koja bi prema običajima iz tog doba mogla da mu uskrati ulogu u poslednjem životu. Njegove ruke i stopala su vezani i nije prošao kroz tradicionalni proces mumifikacije.

”Nije bi ni mumificiran već samo ostavljen da se osuši u natronu, a potom se smola izlila u njegova otvorena usta”, kaže Havas.

Ipak, mumija je pronađena sahranjena sa drugim članovima porodice.

”Dve sile su delovale na ovoj mumiji: oni koji su hteli da ga se reše i oni koji su hteli da ga sačuvaju”, kaže Bob Brajer, arheolog iz SAD koji je ispitivao telo. – “Iz nekog razloga namerno su želeli da obezbede da nema zagrobni život u koji su verovali, a sa druge strane neko je to pokušao da savlada i sahranio ga u porodičnu grobnicu.”

Mumija je nedavno izložena u Egipatskom muzeju u Kairu, kao deo posebne izložbe koja prikazuje delove kolekcije koji ranije nisu viđeni. Najmanje 20.000 posetilaca videlo je “vrišteću mumiju” za samo sedam dana.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Konačno otkriven identitet “vrišteće mumije”: Evo ko je to bio…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.