Kontrolišite se: Simptome nekih ozbiljnih bolesti možete i sami uočiti

Test

foto: publicdomainpictures.net

Nije uvek neophodno ići na bolničke pretrage ili skupe laboratorijske analize da biste otkrili neke ozbiljne zdravstvene probleme.

„Postoje jednostavni testovi koje možete uraditi sami a koji vam mogu dati važne informacije o vašem zdravlju“, kaže dr Samjuel Džejkobson, specijalista intezivne nege, iz Boka Ratona, Florida.

Ovi „kućni“ testovi se mogu uraditi skoro svuda i uvek, i imaju potencijal da otkriju bolest u ranom stadijumu. U nekim slučajevima, ova rana upozorenja mogu biti i od životnog značaja. Ako vam ovi testovi ukažu na neke simptome, obavezno idite kod svog lekara.

Nedovoljno aktivna štitasta žlezda (hipotireoidizam)

Ovo stanje usporava metabolizam, što dovodi do umora, povećanje težine, i drugih problema.

Dok sedite, prebacite jednu nogu preko druge, tako da potkolenica leži na suprotnom kolenu. Na gornjoj nozi, udarite Ahilovu tetivu – tkivo tik iznad pete u zadnjem delu stopala – oštro kašikom. Zglob treba odmah da se savije.

[adsenseyu5]

Zakasneli odgovor može ukazivati na hipotireozu. Još jedan znak govori o nedovoljno aktivnoj štitnoj žlezdi: Proverite spoljnu trećinu vaših obrva. „Ako iznenada počnu da se proređuju, ovo sugeriše na nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu“, kaže dr Džejkob Tajtelbaum.

Varenje

Jedenje kukuruza vam može reći koliko je vremena potrebno hrani da prođe kroz vaš organizam, jer telo ne može da svari spoljni omotač jezgra.

Kašnjenje u varenju može ukazivati na sindrom iritabilnog creva i gastroenteritisa.

„To bi trebalo da potraje između 12 i 36 sati – za hranu da prođe od usta do toaleta“, kaže dr Tejtelbaum. Ako je prolazno vreme mnogo brže ili sporije, a imate i druge simptome kao što su bol u stomaku, trebalo bi da posetite gastroenterologa.

Alchajmerova bolest

Nacrtajte analogni sat, upisujući brojeve na odgovarajuća mesta. Kod ljudi koji su u razvoju Alchajmerove bolesti, kaže dr Tajtelbaum, ovi crteži često izgledaju čudno izobličeni ili sa brojevima upisanim na neodgovarajuća mesta.

Poseta neurologu može potvrditi ili isključiti dijagnozu. Ne paničite ako je ovaj test pozitivan. „U mnogim slučajevima, ovo nije zapravo Alchajmerova bolest, već nešto potpuno bezopasno“, kaže dr Tejtelbaum.

Oboljenja perifernih arterija

Smanjen protok krvi u telu usled oboljenja perifernih arterija može biti dijagnostifikovan ležeći na krevetu, na leđima, i podizanjem obe noge do visine od 45 stepeni. Držite ih u tom položaju dva minuta. Ako jedna ili obe noge postanu veoma blede, to može značiti loš protok krvi zbog blokiranih arterija.

[adsenseyu1]

Sluh

Brz način da testirate svoj sluh je da uzmete ručni sat u šaku i odete u u tihu prostoriju. Stavite prst u jedno uvo i držite sat pored drugog, postepeno ga udaljavajući. Treba da budete u stanju da čujete kucanje sata na udaljenosti od dužine ruke.

Srce

Nepravilan rad srca, poznat kao atrijalna fibrilacija, znači da imate pet puta veće šanse da doživite moždani udar.

Da biste testirali ritam srca, držite jednu od vaših ruku sa dlanom okrenutim nagore. Zatim stavite kažiprst i srednji prst druge ruke na unutrašnju stranu ručnog zgloba u korenu palca, tako da možete osetiti puls. Udarajte u ritmu vašeg pulsa stopalom u pod jedan minut.

Ako ocenite da je zvuk koji pravite stopalom ritmičan, kao sat koji kuca, sve je u redu. Ako je vaš puls neujednačenog ritma, trebalo bi da posetite svog lekara.

Međutim, dr Tajtelbaum kaže da je povremeni nepravilan rad srca sasvim uobičajen.

„Šta vi zapravo tražite je nepravilnost koja se dešava često“, objašnjava on.

(skandalozno.rs)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Kontrolišite se: Simptome nekih ozbiljnih bolesti možete i sami uočiti"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.