Misterije SVEMIRA: Molekuli ŽIVOTA pronađeni na 1.400 svetlosnih godina od ZEMLJE!

Ilustracija

Tim naučnika uočio je gradivne molekule života u maglini udaljenoj oko 1.400 svetlosnih godina od planete Zemlje, piše Mashable.

[adsenseyu6]

Reč je o maglini Iris, a naučnici su koristili sofisticirane alate kako bi shvatili na koji način su “molekuli života” – policiklični aromatski ugljovodonici (PAH), raspoređeni u tom predelu svemira.

Studija je objavljena u listu Astronomy&Astrophysics.

Policiklični aromatski ugljovodonici, pljosnate molekule atoma ugljenika poređanih u šestougaonom šablonu okruženi vodonikom, rapidno rastu pod uticajem ultraljubičastog svetla koje potiče iz zvezde u središtu maglina.

Naime, umesto da ih uništi kao manje verzije PAH-a, srednje verzije molekula bivaju uznemirene nakon čega se spajaju u veće organske molekule, objašnjava NASA.

Ova i slična istraživanja podupiru želju naučnika da shvate na koji način nastaje život, a ključnu ulogu igraju policiklični aromatski ugljiovodonici kao jedna od najvažnijih gradivnih komponenti živih sistema.

Naučnici veruju kako je razvoj PAH-a jedna od ključnih stepenica koje vode ka konačnom nastanku života.

[adsenseyu1]

Policiklični aromatski ugljovodonici na Zemlji mogu biti oslobođeni kuvanjem mesa ili paljenjem nekog drugog organskog materijala.

Da bi uočili molekule PAH-a, naučnici ih ne moraju videti direktno, već isključivo svetlost koja se od njih odbija i koja potom dospeva na Zemlju. Uprošteno, različite dužine talasa svetlosti odgovaraju određenim elementima.

Na sličan način naučnici određuju sastav površina udaljenih zvezda i planeta, a proces se zove spektrometrija.

(Skandalozno.rs, Izvor: klix.ba, foto-ilustracija: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Misterije SVEMIRA: Molekuli ŽIVOTA pronađeni na 1.400 svetlosnih godina od ZEMLJE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.