Mladen može da NE DIŠE PET MINUTA ispod vode: Evo koja misao mu pomaže u tome

ronoilac

Foto: Societe Generale banka / Promo

U početku beše nekoliko sekundi. „Sećam se kada sam sa perajima prvi put preronio dve širine, odnosno 45 metara, to je za mene bilo vrhunsko dostignuće“ – ovako svoju priču o ronjenju na dah započinje Mladen Jovanović, ekstremni sportista koji je sekunde pod vodom bez daha, pretvorio u lični rekord od pet minuta i 15 sekundi.

Od dana kada je mislio da za bavljenje ovim sportom možda nije dovoljno dobar, odlučio je da sebi pruži priliku. I postigao značajne rezultate. Iako i dalje veruje da je u statičkoj apneji (STA) „najslabiji“, Jovanović kaže da je posebna čar pomerati granice upravo u ovoj disciplini.

 [adsenseyu5]

– Mislim da je sve stvar vežbe i da treba dati sebi šansu, probati više puta pre nego što ocenimo da nešto zaista nije za nas – kaže on.

Na pitanje da li iko može da ne diše toliko dugo odgovara u dahu – da.

Za ovaj sport je specifično to što je adrenalin, koji verovatno prati većinu sportskih disciplina, u ovom slučaju kontraproduktivan. Potrebno je i zrelo razmišljanje i jaka volja, a ne samo razvijena pluća, objašnjava Jovanović i tvrdi da i danas nema recept za to šta je potrebno da ronilac uradi da bi u ovom sportu bio bolji.

Ovaj sport jeste ekstreman, u nekim trenucima i veoma opasan, ali te motiviše da se pripremaš za maksimalni zaron, da juriš rekorde i najvažnije – da se stalno psihički preispituješ.

NEKOLIKO JEDNOSTAVNIH SAVETA: Najsrećniji čovek na svetu otkriva koja je tajna sreće!

Po zanimanju je inženjer bioinformatike, ali je ronjenjem na dah počeo da se bavi iz hobija, sa jakim motivima – da posluša svoj organizam i da prati tok svojih misli.

– Kada sam pod vodom i dok ne dišem, obično izaberem jednu misao koja će me zaokupiti. O tome maštarim.. Nekad mislima bežim od okruženja, a nekad jednostavno gledam u linije i pločice ispod sebe“, objašnjava Jovanović. Ipak, nije mu lako da izabere šta je teže uraditi – zadržati dah ili ne razmišljati ni o čemu.

Za svoj lični rekord ronjenja, koji je formalno pet minuta i 15 sekundi, zajedno smo procenili šta bi sve mogao da uradi za to vreme – da pročita 10 strana knjige, da zameni gumu na biciklu, možda i da ulovi ribu.

[adsenseyu1]

Ovog proleća on je „glavni junak“ kampanje za najnoviju m-banking aplikaciju Sosijete ženeral banke. Rekord instaliranja nove aplikacije ipak bi, kao s početka svoje karijere, radije merio sekundama. Jer instaliranje traje kratko, baš kao i njegov prvi zaron. Za današnji lični rekord od pet minuta i 15 sekundi, mogao bi, kako kaže, da „preroni“ sve opcije koje nudi ova poboljšana m-banking aplikacija.

Mislim da je zajednički motiv raditi na sebi i konstantno pomerati granice svojih mogućnosti – u mom slučaju uspeh se meri sa što više minuta provedenih pod vodom bez disanja, dok se u slučaju m-bankinga uspeh meri sekundama obavljanja akcija. I dobri su nam rezultati, zaključuje Jovanović.

Ovu četvorosobnu kuću u Australiji daju NA POKLON: Ima samo JEDAN USLOV

(Skandalozno.rs, Izvor: Blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Mladen može da NE DIŠE PET MINUTA ispod vode: Evo koja misao mu pomaže u tome"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.