Morate voditi računa o FRIŽIDERU: Evo šta stručnjaci preporučuju

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Jedan od najkorisnijih električnih uređaja svakako je frižider.

U letnjim mesecima je i te kako potreban i tada najmanje slobodnog mesta ima u njemu. Teško da bismo mogli da opstanemo bez jednog takvog uređaja u letnjim mesecima, jer se pod takvom temperaturom hrana odmah kvari, čim je malo duže ostavite na kritičnim mestima. Čuvati frižider znači i brinuti o svom zdravlju. Čak i kada frižider radi, ali nedovoljno dobro hladi, hrana može da se pokvari.

I sami dobro znate da određene vrste jela vrlo lako mogu da promene ukus i da loše utiču na vaše članove porodice i na vas. Kao i o svakom drugom električnom uređaju, morate voditi računa i o frižideru. To je prevashodno bitno zbog vašeg zdravlja, ali i zbog toga da bi vam frižider trajao mnogo duže.

[adsenseyu5]

Električari i ostali stručnjaci preporučuju nekoliko stvari:

Instalirajte frižider pravilno

Nakon što odaberete frižider koji odgovara vašim kriterijumima i vašem budžetu neophodno je i da ga instalirate, odnosno postavite. Morate paziti da ga prilikom postavljanja ne pohabate. Ukoliko niste sigurni da ste sve dobro povezali, možda bi bilo dobro da se obratite električaru, koji će proveriti da li ste sve dobro uradili kada su instalacije u pitanju.

A, ako uopšte niste sigurni, onda i pre samog postavljanja pozovite električara, koji će sve postupno uraditi, pa ćete na taj način biti potpuno bezbedni. Prilikom postavljanja frižidera obratite pažnju da ga ne postavite previše blizu zida ili ostalih uređaja, kako ne bi došlo do pregrejavanja.

Pročitajte još i ovo:

OVE NAMIRNICE nikako ne treba DRŽATI U FRIŽIDERU

Pronaći najbolje mesto za frižider – nikako u blizini toplotnih tela

Najbolje mesto za frižider jeste najhladnije mesto. To znači da bi trebalo da izbegavate da frižider postavljate u bilizini šporeta, peći, radijatora i slično. Najbolje bi bilo da frižider držite u hodniku ili na nekom mestu u kuhinji gde se neće nalaziti u blizini toplotnih tela. Objašnjenje zašto ovo treba da radite je vrlo jednostavno – frižider usled prevelike toplote oko njega neće uspeti da ohladi hranu u potunosti, ali će koristiti mnogo više električne energije. To znači da ste u svakom smislu na gubitku.

Još jedna stvar koju je važno napomenuti jeste i to da ne treba držati frižider na terasi u toku letnjeg perioda. I na taj način će sunčeva toplota negativno uticati na njega.

[adsenseyu1]

Proveravajte ventilaciju

Ventilacioni prostor se uglavnom nalazi na zadnjoj strani i zbog toga je rečeno da bi trebalo frižider držati što dalje. Redovno bi trebalo i proveravati da li je ventilacija funkcioniše dobro. Ukoliko primetite da se frižider previše zagreva spolja i primetite da ventilacija ne radi baš kako treba, onda bi trebalo da to saopštite vašem električaru. Takođe, preporučuje se da taj deo vrlo pažljivo, ali i redovno čistite.

Pročitajte još i ovo:

Velika većina ljudi MLEKO drži u vratima frižidera, a to je POGREŠNO

Nemojte spuštati previše temperaturu

Savetuje se da ne bi trebalo termostat da podesite na najnižu temperaturu. Termostat u frižideru bi trebalo da se podesi na neku središnju temperaturu, ni previše nisku, ali ni previše visoku.

Sasvim ćete isti efekat imati ukoliko postavite previše nisku temperaturu i središnju, ali samo što ćete u prvom slučaju potrošiti mnogo više električne energije.

Ne otvarati često frižider

Ovo vam je verovatno i te kako poznato. Frižider neće biti u mogućnosti da savršeno ohladi hranu ukoliko bude bio konstantno otvoren. Odnosno, ukoliko se previše često otvara. Zato, povedite računa o tome. Takođe, važno je reći i da ukoliko dođe do kvara ili nekih nepravilnosti, odmah treba pozvati električara, kako bi se kvar što pre popravio.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Morate voditi računa o FRIŽIDERU: Evo šta stručnjaci preporučuju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.