Morbidno, ali istinito: KRALJEVČANI više jure vezu za grobno mesto, nego vezu za posao!

Problem

foto-ilustracija: pixabay.com

Zbog toga što zakup grobnih mesta u Kraljevu nije moguć već neko vreme, mnogi građani su se uplašili da neće imati gde da budu sahranjeni. Trenutno, na Novom groblju ima manje od 90 slobodnih grobnih mesta.

Samo u januaru ove godine na tom groblju, poznatijem kao Barutana, obavljene su 84 sahrane, što je broj koji odavno nije zabeležen. Iako u Upravi groblja tvrde da mesta za paniku nema, mnogi građani su se uznemirili zbog činjenice da ne znaju gde bi mogli biti sahranjeni, jer su zakupi grobnih mesta za života blokirani od pre nekoliko meseci.

– Zabrinula sam se. Svašta ljudi pričaju. Čula sam da će praviti neko novo groblje u jednom selu pored Kraljeva. To ne dolazi u obzir. Da nas sahrane tamo! Pa, kako će deca da nam obilaze grobove? Svaki dan pričam sa suprugom o tome – ispričala nam je Gordana Ilić iz Kraljeva.

[adsenseyu5]

Ona nam je priznala i da pokušava da preko neke veze zakupi dva grobna mesta na Barutani.

– Verujte mi da o tome više razmišljam nego o ćerkama, od kojih jedna nije zaposlena, a druga studira – ispričala nam je ova Kraljevčanka, spajajući šalu i ozbiljnost svog problema.

A da je stvarno veliko interesovanje za zakup grobnih mesta, za života, kako se kaže, potvrdili su nam i u Upravi groblja u Kraljevu. Na čekanju se trenutno nalazi više od stotinak zahteva za zakup grobova.

– Tačno je da su blokirani zakupi i da mnogi pokušavaju da dođu do njih, ali to ne dozvoljavamo nikome. I pored toga, nema šanse da neko ostane nesahranjen. Mi imamo trenutno oko 90 slobodnih mesta, a mesečno se potroši najviše do 15. Ostale sahrane se uglavnom obavljaju na već zakupljenim mestima – kaže Nikola Đurišić, upravnik groblja.

Upravnik groblja tvrdi da nema razloga za brigu

Đurišić kaže da u aprilu kreću radovi na proširenju Novog groblja i da će oni biti završeni do leta.

– Moguće je proširiti groblje sa još pet-šest susednih parcela. Iako kruže informacije da će se napraviti drugo groblje van grada, one su neproverene i netačne. U nekoj perspektivi, ne verujem da će se napraviti novo groblje – kaže Đurišić.

[adsenseyu1]

Međutim, to što priča upravnik groblja nimalo nije utešilo uznemirene Kraljevčane. Na sve strane se priča samo o toj temi, a posebno su uznemireni stariji žitelji tog grada. Ipak, svi se nadaju da će problem nekako biti rešen.

Planirano da traje 50 godina

Posle prve sahrane na kraljevačkom Novom groblju, 1994. godine, bilo je planirano da ono bude dovoljno za narednih 50 godina.

Usled velikog priliva stanovnika posle 1999. godine, danas, samo dve decenije kasnije, na oko pet i po hektara, na koliko se prostire novo gradsko groblje, nedostaju grobna mesta.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Morbidno, ali istinito: KRALJEVČANI više jure vezu za grobno mesto, nego vezu za posao!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.