Na stolu je bila ponuda od 5,5 MILIJARDI DOLARA…

Intervju

Kiro Gligorov – foto: Printscreen YouTube

Nekadašnji visoki funkcioner SFRJ Kiro Gligorov u jednom od svojih intervjua ispričao je svojevremeno plan Evropske unije koji je krajem 1990. ponuđen predsednicima republika.

“Oni su najavili da će doći trojka – prethodni predsedavajući, sadašnji predsedavajući i naredni predsedavajući. Tada je predsedavajući bio luksemburški ministar spoljnih poslova. On je došao sa Van der Brukom i Žakom Delorom. Kada smo se poređali svi zajedno, to je veliko društvo kad se sedne za sto… Oni su bili sa jedne strane stola sa nekoliko eksperata, a mi sa druge. To je bilo krajem 1990.”, počeo je svoju priču Gligorov.

On je rekao da je Žak Delor izneo ponudu EU za SFRJ ako se ta zajednica održi.

“Unija je spremna da prizna političkom odlukom pridruženo članstvo Jugoslavije u EU. Vi znate šta to znači i koje ćete imati privilegije. Ja sam dobio nalog da spremim program od 5,5 milijardi dolara kao injekcija da program Ante Markovića uspešno dalje produži”, izložio je Delor.

Gligorov kaže da je to bio veoma povoljan aranžman.

“Mi bismo bili prva zemlja koja je dobila status pridruženog člana od svih onih zemalja koje su 1992. postale pridruženi članovi poput Rumunije i Bugarske.”

Izvolite, gospodo, kažite šta imate o ovom planu“, rekao je Delor.

Bio je tajac nekoliko minuta. Prvi se javio Franjo Tuđman.

“Znate šta, gospodo, ja moram nešto iskreno da vam kažem. Ja ni za kakve milijarde ne mogu odustati od ideje koja hrani ceo hrvatski narod da mi posle dugo godina obnovimo hrvatsku državu. To je za mene primarno”, rekao je Tuđman.

I nastao je tajac, a onda se javio Milošević.

“Ja više puta ponavljam, i hoću i pred vama ovde da kažem da sam ja za čvrstu federaciju ili modernu federaciju ili ništa. Nek’ ide svako na svoju stranu”, rekao je Milošević.

Posle nove pauze javio se Izetbegović.

“Nama je teško i bez Beograda i bez Zagreba. Mi smo tri naroda u Bosni i to ne može lako da bude. Mi smo uvek bili poseban entitet i to bismo voleli da ostanemo ali da se nađe solucija kako da sarađujemo sa Beogradom i Zagrebom”, rekao je Izetbegović.

Gligorov je rekao da ostali uglavnom nisu diskutovali.

“Potom je usledila pauza od jednog sata. Tu je doneta odluka na toj pauzi da trojka iz EU ima razgovore sa svakim predsednikom pojedinačno.

To je trajalo veoma dugo. Kad se to završilo, skupili smo se opet svi i predstavnici EU su saopštili da saglasnosti nema”, ispričao je Gligorov.

A onda su se predstavnici EU obratili svima prisutnima:

Žalimo što ćemo morati da prenesemo Uniji da nema saglasnosti za ove predloge što smo dali. A šta će dalje biti, videćemo“.

Ostalo je dobro poznato šta se posle događalo.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

6 komentara na "Na stolu je bila ponuda od 5,5 MILIJARDI DOLARA…"

 1. KRETENI KOJE TITO NIJE POSLAO SVOJEVREMENO NA GOLI OTOK, KAO POLITICKA AGENTURA
  STRANIH TAJNIH SLUZBI RASTURILI SU JEDNU MODERNU, NE SAMO EVROPSKU VEC SVETSKU DRZAVU,
  SAMO DA BI ONI I NJIHOVE PSECJE PORODICE KAO FEUDALCI VLADALI RESTLOVIMA RASTUREE
  DRZAVE JUGOSLAVIJE. DANAS SE SVI ZLOPATIMO SAMO FASISTI I KRIMOSI SA PSIHOPATIMA NA
  VLASTI UZIVAJU U STVORENOM HAOSU U KOME SE NESPOSOBNI I NEKVALITETNI KADROVI I LJUDI DOBRO SNALAZE.

 2. Mogla je to biti i labava konfederacija,samo da se ne rastura ekonomska i industrijska infra struktura.Ali,nazalost,shtetocine su nas unazadile za sva vremena.Svi odosmo u roblje zbog korumpiranih i neodgvornih.

 3. I bez ovoga se zna da su hrvati zapoceli rat .

 4. Bolnite i izkompleksirani Hrvati ja unistija Jugoslavija.Barem ne[to dobro za niv samite da napravija!!!!

 5. Stvar je prosta – da bi postao otac NACIJE, moraš joj jebati MATER.

 6. Sad je sve gotovo.Juge više nema.Ko nije naučio da mrzi i kolje sad ima priliku gotovo je sa moralnom stranom naših života.Nekrivim zapad nego nas stanovnike juge to smo htjeli to smo dobili.Nema plača i kukanja ko preživi neka priča.ŽIVJELA SLOBODA.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.