Na ulazu u ovaj VRT stoji natpis: “Ove BILJKE mogu da ubiju”

Vrt smrti

foto: printscreen

Zaključan iza crnih čeličnih vrata u Nortumberlendu, u Engleskoj, nalazi se Otrovni vrt dvorca Alnvik, u kojem raste stotinu nemilosrdnih ubica.

Jedini način na koji biljka ovde može da opstane u ovom vrtu je da bude smrtonosna za ljude.Zasadila ga je vojvotkinja od Nortumberlenda, u ovo je vrt u koji definitivno ne želite da kročite i pomirišete cveće.

Na ulazu u vrt je natpis “Ove biljke mogu da ubiju” koji niko ne smatra šalom, naročito nakon što se prošlog leta sedam posetilaca onesvestilo prolazeći kroz vrt, a do toga je verovatno došlo zbog posledica udisanja mirisa ovih biljaka, piše Net.hr.

Vrtovi su se gradili postepeno, a prvi je napravljen 1750. godine kada je na imanje došao vojvoda od Nortumberlenda.

Njegov naslednik se bavio biljkama i prvi je doneo semenke biljaka iz celog sveta, a sredinom 19. veka četvrti vojvoda iz njihove loze postavio je konačnu viziju grandioznih vrtova u kojima se nalaze hektari i hektari cveća i biljaka.

Za vreme Drugog svetskog rata vrtovi Alnvik bili su izvrsni izvor hrane, a nakon velike krize su zapušteni i zatvoreni 1950. godine.

Gotovo pola veka kasnije, 1997. godine, Džejn Persi, vojvotkinja od Nortumberlenda je uz pomoć slavnih dizajnera vrtova iz Belgije, Jaka i Petera Virca preuredila vrtove i napravila najambiciozniji vrtlarski projekt u Velikoj Britaniji od Drugog svetskog rata, u šta je uložila 42 miliona funti.

Otrovni vrt je u kompleks dodat 2005. godine, a turiste po vrtu vode posebno obučeni vodiči, a turistima je zabranjeno da dodiruju biljke i previše im se približavaju.


Enter the Deadliest Garden in the World by dekaavram

U vrtu se nalaze otrovne biljke iz celog sveta, a godišnje ovu opasnu oazu poseti oko 800.000 turista. Na ideju da napravi otrovni vrt vojvotkinja je došla nakon što je posetila otrovni vrt porodice Mediči u Italiji.”Počela sam da se pitam zašto je toliko vrtova u svetu koji predstavljaju samo one biljke koje mogu da izleče ljude, a ne biljke koje mogu da ih ubiju.

Sigurna sam da većinu dece koju znam više zanima kako  biljka može da ubije, koliko dugo joj treba da vas ubije, koji su simptomi i kako na kraju prepoznati otrovnu biljku”, rekla je vojvotkinja Perci.

(Skandalozno.rs, Izvor: net.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Na ulazu u ovaj VRT stoji natpis: “Ove BILJKE mogu da ubiju”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.