Na ulazu u ovaj VRT stoji natpis: “Ove BILJKE mogu da ubiju”

Vrt smrti

foto: printscreen

Zaključan iza crnih čeličnih vrata u Nortumberlendu, u Engleskoj, nalazi se Otrovni vrt dvorca Alnvik, u kojem raste stotinu nemilosrdnih ubica.

Jedini način na koji biljka ovde može da opstane u ovom vrtu je da bude smrtonosna za ljude.Zasadila ga je vojvotkinja od Nortumberlenda, u ovo je vrt u koji definitivno ne želite da kročite i pomirišete cveće.

Advertisement

Na ulazu u vrt je natpis “Ove biljke mogu da ubiju” koji niko ne smatra šalom, naročito nakon što se prošlog leta sedam posetilaca onesvestilo prolazeći kroz vrt, a do toga je verovatno došlo zbog posledica udisanja mirisa ovih biljaka, piše Net.hr.

Vrtovi su se gradili postepeno, a prvi je napravljen 1750. godine kada je na imanje došao vojvoda od Nortumberlenda.

Njegov naslednik se bavio biljkama i prvi je doneo semenke biljaka iz celog sveta, a sredinom 19. veka četvrti vojvoda iz njihove loze postavio je konačnu viziju grandioznih vrtova u kojima se nalaze hektari i hektari cveća i biljaka.

Za vreme Drugog svetskog rata vrtovi Alnvik bili su izvrsni izvor hrane, a nakon velike krize su zapušteni i zatvoreni 1950. godine.

Gotovo pola veka kasnije, 1997. godine, Džejn Persi, vojvotkinja od Nortumberlenda je uz pomoć slavnih dizajnera vrtova iz Belgije, Jaka i Petera Virca preuredila vrtove i napravila najambiciozniji vrtlarski projekt u Velikoj Britaniji od Drugog svetskog rata, u šta je uložila 42 miliona funti.

Otrovni vrt je u kompleks dodat 2005. godine, a turiste po vrtu vode posebno obučeni vodiči, a turistima je zabranjeno da dodiruju biljke i previše im se približavaju.


Enter the Deadliest Garden in the World by dekaavram

U vrtu se nalaze otrovne biljke iz celog sveta, a godišnje ovu opasnu oazu poseti oko 800.000 turista. Na ideju da napravi otrovni vrt vojvotkinja je došla nakon što je posetila otrovni vrt porodice Mediči u Italiji.”Počela sam da se pitam zašto je toliko vrtova u svetu koji predstavljaju samo one biljke koje mogu da izleče ljude, a ne biljke koje mogu da ih ubiju.

Advertisement

Sigurna sam da većinu dece koju znam više zanima kako  biljka može da ubije, koliko dugo joj treba da vas ubije, koji su simptomi i kako na kraju prepoznati otrovnu biljku”, rekla je vojvotkinja Perci.

(Skandalozno.rs, Izvor: net.hr)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Na ulazu u ovaj VRT stoji natpis: “Ove BILJKE mogu da ubiju”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.