“Najbolje upotrebiti do”: Šta se, i do kad, može JESTI…

Neke stvari ne idu u frižider

foto-ilustracija: pixabay

Kada na pakovanju piše “najbolje upotrebiti do” ili “najbolje upotrebiti do kraja” znači da proizvođač do tog datuma garantuje za ukus proizvoda, ali on je jestiv još neko vreme.

Svake godine baci se na oko 1,3 milijarde tona hrane u svetu. U strahu da se ne bi otrovali i razboleli, bacamo namirnice kojima je prošao rok. Ali stručnjaci kažu da neke stvari možemo da jedemo i nakon isteka roka.

[adsenseyu5]

Ali važno je ono što je napisano. Proizvodi na na kojima piše “best before” ili “najbolje upotrebiti do” često se mogu jesti i piti i nakon isteka tog roka još neko vreme.

Proizvođači do tog dana garantuju kvalitet proizvoda po ukusu, mirisu, teksturi i hranljivoj vrednosti. Nakon tog datuma, te vrednosti padaju, ali hrana je i dalje jestiva. Pri tom je bitno da to pakovanje prethodno nije otvarano. No nakon tog datuma, proizvođači se ograđuju i ne garantuju za bezbednost i kvalitet hrane. Zato je bitno ne preterivati i ako vam nešto stoji par meseci od roka “najbolje upotrebiti do”, vi to bacite.

Oznaka “upotrebiti do” koristi se na namirnicama koje su s mikrobiološkog stanovišta brzo kvarljive i verovatno je da će nakon tog roka predstavljati opasnost za zdravlje ljudi. Nakon tog roka bolje je ne jesti tu hranu.

Alkohol – votka i viski vam sigurno neće naštetiti ako prođe ovaj rok. Pivo se takođe može piti, ali verovatno neće biti tako ukusno. Ali treba izbegavati kremaste likere.

Čokolada – se može jesti nakon isteka roka, a moguće je da ćete uočiti i male bele mrlje. One su pojava kristaliziranog šećera, ali navodno vam neće štetiti. Problem je kada se čokolada istopi pa ponovo stvrdne – takvu je ne bi trebalo jesti.

[adsenseyu1]

Čips – nakon isteka roka “najbolje upotrebiti do” verovatno neće biti hrskav kao pre, ali ne bi trebalo da vam šteti. Velika količina soli štiti ih od kvarenja, ali ipak čips ne bi trebalo da jedete tri nedelje od isteka roka.

Jaja – mogu da traju i do mesec dana nakon isteka roka ako se čuvaju na temperaturi do 5 stepeni. Ako niste sigurni da li je jaje sveže, stavite ga u šoljicu hladne vode. Ako potone na dno, još je sveže, ako ne, bacite ga.

Sir – samo tvrdi sirevi poput parmezana mogu da se jedu nakon isteka roka. Čak i ako se plesan razvije po njima, iznutra može biti dobar. Potrebno je samo zarezati deblji deo kako bi bili sigurni da ste uklonili buđ. Sveži i mekani sirevi nikad se ne bi smeli da jedu nakon isteka roka. Nakon što se otvore mogu trajati maksimalno nedelju dana.

Konzervirana hrana – može da stoji godinama i bude dobra ako vam je stajala na tamnom i hladnom mestu.

Testenina – može da se koristiti dugo nakon otvaranja. Ali najbolje je da je čuvate u staklenim posudama koje se mogu dobro zatvoriti kako bi sprečili kontakt sa vlagom.

[adsenseyu1]

Nikako nemojte konzumirati ovu hranu i pića nakon isteka roka:

kobasice, viršle, salame – zbog opasnosti od listerije
sveže morske plodove – zbog opasnosti od trovanja
sveže i mekane sireve
kremaste likere.

(Skandalozno.rs, kurir.rs / Izvor: Daily mail)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "“Najbolje upotrebiti do”: Šta se, i do kad, može JESTI…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.