NAJDALJE: Ovaj čovek je sahranjen 64 milijarde kilometara od Zemlje

Svemir

Pluton – foto: pixabay.com

Nijedan čovek nije bio bliže Plutonu nego Klajd Tombo 2015. godine, 18 godina nakon smrti. To je prikladno, jer je bio i prva osoba koja je ugledala tu, bivšu, planetu.

Kad je prvi put ugledao Planetu X, koja će kasnije poneti naziv Pluton, Tombo je imao jedva 24 godine i bio je samouki astronom. Dečak s farme iz Streatora u saveznoj državi Illinois, Tombo je jednom sklepao teleskop u dvorištu napravljen od delova separatora kreme i automobila iz 1910. Dobio je posao u Lovelovom opservatorijumu, u Flagstafu, u Arizoni, samo zbog svojih samostalnih istraživanja, piše portal Atlas Obskura.

Tamo je mesecima prolazio kroz slike noćnog neba, tražeći promene u orbitama Urana i Neptuna koje bi mogle potencijalno označiti postojanje neprimećene planete. Tombo je priznao da je zadatak bio dosadan, ali, dodao je, “bio je mnogo zanimljiviji od poljoprivrede, što se mene tiče.”

Isplatilo se njegovo stalno pregledanje materijala. Otkriće Plutona promenilo je naše razumevanje Sunčevog sistema. Tombo je umro 1997. godine.

Gotovo dve decenije kasnije, jedna unca, nešto manje od trideset grama, njegovih kremiranih ostataka krenula je na putovanje do spoljnog ruba našeg Sunčevog sistema unutar aluminijske kapsule na letelici Novi horizonti. Kapsula nosi ploču s epitafom pokojnom istraživaču.

Od 1992. godine i svemirskog poduhvata Džina Rodenberija, uma iza Zvezdanih staza, otprilike 450 ljudi “zakopano” je u svemiru – iako to često znači da je samo jedan gram kremiranih ostataka kratko putovao prema zvezdama pre nego što se vratio na Zemlju ili izgoreo pri ulasku u atmosferu.

Klajd Tombo – foto: Wikipedia/Popular Science Monthly

Ipak, niko nije otišao dalje u tome od Tomba. Letelica je prošla na udaljenosti od oko 12.000 kilometara od Plutona u aprilu 2015, i to brzinom od gotovo 50.000 kilometara na sat. Svemirska letelica i dalje beži iz našeg Sunčevog sistema. Trenutno se nalazi na više od 64 milijarde kilometara od Zemlje.

– Mislim bi moj otac bio oduševljen – rekla je njegova kći, Anet, sada u svojim 70-im godina, kada su ostaci njenog oca postavljeni na brod.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "NAJDALJE: Ovaj čovek je sahranjen 64 milijarde kilometara od Zemlje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.