Narod veruje da SMRDIBUBU ne valja IZBACITI iz kuće: Evo zašto!

Stenica

foto: pixabay

Ovih dana smrdibube, ili kako ih u narodu zovu “martini” preplavili su Srbiju, a naročito Beograd.

I internet portale su preplavili naslovi koji pozivaju na istrebljenje ovih buba i upozoravaju na njihovu naviku da piju krv i prenose zaraze.

Međutim, istina je potpuno drugačija. Ove bube, iako dolaze iz reda stenica, ipak nemaju tu osobinu da kao njihove sitne parazitske rođake, krevetne stenice, grizu i sisaju krv.

[adsenseyu5]

Jedina prava šteta koju smrdibube mogu da nanesu čoveku dešava se na njivama gde mogu oštetiti biljke i na taj način naškoditi zemljoradnicima.

Ove bube su jako osetljive na hladnoću, pa tako na jesen pokušavaju da se uvuku na toplo mesto i ulaze u naše domove u pokušaju da prežive.

Ime duguju odbrambenom mehanizmu koji se sastoji u štrckanju smrdljive tečnosti kada se nađu u opasnosti pa će tako odreagovati ukoliko pokušate da ih vratite napolje, na hladnoću.

Narod, pak, od davnina poštuje smrdibube i veruje u njihove natprirodne moći. Tako su naši stari skovali uzrečicu koja kaže “Kad martin uđe u kuću biće i para” i smatrali da ga nipošto ne treba terati napolje jer se tako teraju pare iz kuće.

[adsenseyu1]

Zato dobro razmislite pre nego što isterate smrdibubu iz kuće, a ona će uzvratiti blagostanjem u vašem domu.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Narod veruje da SMRDIBUBU ne valja IZBACITI iz kuće: Evo zašto!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.