Narodna tradicija kaže da SNOVI najavljuju ZDRAVSTVENE TEGOBE

Ilustracija

foto: publicdomainpictures.net

Psiholozi tvrde da poruke snova nikako ne treba zanemariti, jer upravo iz njih možemo pročitati važne podatke o bolestima od kojih bismo se mogli razboleti. Isto tvrdi i narodna tradicija.

Simboli iz snova mogu upozoriti na tuberkulozu, depresiju i srčani udar, a mogu ukazati i na rizik od Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti. Postoje konkretni dokazi kako snovi mogu upozoriti na bolesti i godinama pre nego što se pojave prvi simptomi.

[adsenseyu5]

“Ako vas često muče noćne more, to može upozoravati na probleme sa srcem, migrenu ili premalo sna. Neugodne noćne more mogu prouzrokovati i lekovi za krvni pritisak iz reda beta-blokatora”, kaže profesor Džim Horn, stručnjak za snove s britanskog univerziteta u Loubrougu.

Ti lekovi šire vene, a stručnjaci veruju kako mogu i indirektno da menjaju ravnotežu određenih hemikalija u mozgu, što je okidač za noćne more.

Ružni snovi mogu biti povezani i sa slabim srcem, pokazalo je istraživanje sprovedeno na više od 6.000 ispitanika čiji su rezultati objavljeni u holandskom izdanju “Medicinskog žurnala”.

Naučnici su ustanovili kako oni koji pate od nepravilnog rada srca imaju tri puta veći rizik od noćnih mora, a onima koji osećaju bolove u grudima taj je rizik povećan čak sedam puta.

Pretpostavlja se kako je to zato što su oni koji imaju probleme sa srcem skloniji i problemima s disanjem, zbog čega se snižava nivo kiseonika u mozgu.

[adsenseyu1]

“Upozoravajući se snovi javljaju i deset godina pre prvih simptoma bolesti kao što su gubitak pamćenja”, ističe dr Oskroft iz bolnice Papvort u Kembridžu.

Smatra se kako ljudi koji redovno proživljavaju snove u kojima ih proganjaju ili napadaju, pate od poremećaja ponašanja u REM fazi sna. Akutni oblik tog poremećaja može se pojaviti i tokom odvikavanja od alkohola te sedativno-hipnotičkih lekova.

“Bizarni, nezaboravni snovi mogu upozoravati na infekciju ili početak menopauze. Infekcije mogu prouzrokovati polubudno stanje, koje je okidač za bizarne snove”, kaže neurolog dr Patrik Mek Namara sa Medicinskog fakulteta u Bostonu.

“I kasnonoćno opijanje može biti okidač za takve živopisne snove koji se najčešće javljaju u zoru jer tada delovanje alkohola slabi, a to utiče na hemiju u mozgu i stvara čudne snove”, otkriva profesor Džim Horne, stručnjak za snove sa Univerziteta u Lougborgu.

[adsenseyu1]

Prema svedočanstvima mnogih žena, posebno živopisni snovi karakteristični su i za menopauzu, a pretpostavlja se da su uzrok hormonske fluktuacije.

“Ako vam se čini da sanjate više nego obično, iza kulisa te plime snova može takođe biti fluktuacija hormona zbog čega žene često mnogo više sanjaju tokom menstruacije”, napominje profesor Horn.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Narodna tradicija kaže da SNOVI najavljuju ZDRAVSTVENE TEGOBE"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.