Narodna verovanja o BRAKU: Evo šta je dobro, a šta nikako ne valja činiti!

Ko će čije prezime?

foto-ilustracija: pixabay.com

Jun se smatrao dobrim mesecom za udaju zbog imena junij.

Junona je bila rimska boginja, zaštitnica ljubavi i braka.

Leto je uopšteno dobro vreme za brak zbog sunčevog uticaja na plodnost. Tako je u Škotskoj popularan običaj da mlada “hoda sa suncem” – od istoka prema zapadu oko crkve, i to tri puta.

Najbolje vreme za sudbonosno “da” je kad se kazaljke sata kreću uzlazno – između 6 i 12 ili 18 i 24.

Ovo je lista od 10 karakteristika koje su zapravo ZNACI da ste se udali za SAVRŠENOG čoveka

Novčić u mladinoj cipeli bio je zalog bogatstva mladog para. S druge strane, smatra se nesrećom ako suprug vidi venčanicu pre venčanja.

Dan pre venčanja mlada ne bi smela da isprobava odeću za venčanje, a ako se krojačica slučajno ubode na iglu i ostavi krvavu mrlju na venčanici, nemojte to uklanjati jer to mladoj može doneti večnu sreću.

[adsenseyu5]

Većina žena udaje se u belom, a to seže u vreme kraljice Viktorije koja je odlučila da se uda u beloj umesto tradicionalnoj srebrnoj boji haljine kraljevske neveste.

I deveruše štite mladu od nesreće. U srednjem veku se verovalo kako će slično obučene devojke zbuniti zle duhove koji su došli po mladu. Međutim, ukoliko se udate u plavoj haljini, u ljubavi će vas pratiti istina. Pre nego što izađe iz roditeljske kuće, mlada treba da baci pogled u ogledalo jer to donosi sreću.

Nipošto se, međutim, ne sme vratiti u kuću da se pogleda u ogledalo jer to nosi nesreću. Ako svatovi na putu nalete na jagnjad, žabe, pauke, crne mačke ili dugu – blago vama. To se smatra srećnim znakom. Oblačno nebo i vetar uzrokuju buran brak.

Koliko MLADENCI u Srbiji „zarade“ od SVADBE?

U vreme britanske dinastije Tudor za mladencima su se bacale cipele i smatralo se srećom ako su pogođeni oni ili kočija. Posle su se cipele vezivale za automobil.

I običaj da mlada baca buket preko ramena izvorno se izvodi iz vremena kad je mlada bacala jednu od svojih cipela preko ramena.

(Skandalozno.rs, Izvor: alo.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Narodna verovanja o BRAKU: Evo šta je dobro, a šta nikako ne valja činiti!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.