NASA: Do ivice Sunčevog sistema stizaćemo za 10 godina!

Brzina

foto: NASA

Inženjeri Američke svemirske agencije (NASA) otkrili su detalje u vezi sa novim propulzivnim sistemom koji bi znatno mogao da skrati vreme stizanja letelica do ruba Sunčeve sfere.

[adsenseyu6] Sistem bi u kontaktu sa česticama koje oslobađa Sunce doveo do odbijanja protona koji bi stvarali potisak i na taj način omogućavali letelicama da dostignu dosad nezamislive brzine.

Zahvaljujući ovom procesu, letelice bi do heliopauze – ruba Sunčevog sistema – stizale za samo 10 godina, u odnosu na 35, koliko je bilo potrebno Vojadžeru.

“Do Plutona bismo stizali za 5-6 godina, što je upola manje koliko je bilo potrebno letelici Zora (Dawn), a do Jupitera za 2 godine”, izjavio je za BBC inženjer Brus Vigman, jedan od učesnika projekta.

Novi koncept nosi naziv Heliopause Electrostatic Rapid Transit System (Herts) E-Sail, funkcioniše bez potrebe za upotrebom ugrađenog goriva.

“Sunce oslobađa protone i elektrone koji se u okviru solarnih vetrova kreću velikim brzinama – 400 do 750 kilometara u sekundi. E-Sail sistem bi koristio ove protone za pokretanje letelice”, objasnio je Vigman.

Protoni bi se odbijali od 10 do 20 pozitivno naelektrisanih aluminijumskih žica na repu letelice, što bi uzrokovalo njeno odbacivanje ka rubu Sunčevog sistema. Svaka žica bila bi samo milimetar debela, ali skoro 20 kilometara dugačka.

[adsenseyu1]

Koncept je zasnovan na ideji doktora Peka Janhunena sa Finskog meteorološkog instituta, ali istraživači ističu da je neophodna dodatna razrada sistema pre nego što se zaista naše u upotrebi, što bi moglo da potraje bar još 10 godina.

Stručnjaci se nadaju da će testiranje sistema početi do 2020. godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net, dailymail.co.uk)

Budite prvi sa komentarom na članku "NASA: Do ivice Sunčevog sistema stizaćemo za 10 godina!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.