NASA pravi vazdušni grad na VENERI, novu destinaciju za svemirske turiste – VIDEO

NASA

foto: sacd.larc.nasa.gov

Popularna naučna fantastika početkom 20. veka prikazala je Veneru kao zemlju čuda, sa prijatnim toplim temperaturama, šumama, močvarama pa čak i dinosaurusima. NASA trenutno radi na misiji na Veneri, ali ne želi da prizemlji astronaute, već da ih održi u atmosferi.

Hajden planetarijum u Američkom prirodnom muzeju 1950. godine zahtevao je rezervaciju za prvu svemirsku misiju, a sve što ste morali da uradite jeste da navedete svoju dresu i štiklirate polje željene destinacije, koja uključuje i Veneru.

Danas je Venera destinacija o kojoj sanjaju svemirski turisti, a NASA trenutno radi na misiji na Veneri, koju su nazvali HAVOC.

Mnogi se pitaju kako je takva misija moguća, s obzirom da su temperature na površini planete (oko 460 stepeni) vrelije od Merkura, iako Venera duplira rastojanje od Sunca.

Ovo je čak veće i od tačke topljenja mnogih metala, uključujući bizmut i olovo, koji čak mogu da padnu kao sneg na višim vrhovima planina.

Vazdušni brodovi koji bi plovili planetom – foto: sacd.larc.nasa.gov

Površina je stenovita, od kojih neki imaju vulkanske osobine i planinska područja. Takođe je geološki mlada.

Takvi ekstremni događaji prouzrokovani su stvaranjem toplote ispod površine, eventualno izazivajući ga da se rashladi, oslobodi toplotu i ponovo stvrdne.

Međutim, NASA ne želi da u novoj misiji prizemlji ljude, već da iskoristi gustu atmosferu za istraživanje.

Datum početka misije još uvek nije objavljen, a plan je da se koriste vazdušni brodovi koji mogu da ostanu u gornjoj atmosferi u dužem vremenskom periodu.

Gornja atmosfera Venere je zapravo lokacija koja je najsličnija Zemlji u solarnom sistemu.

Između nadmorske visine od 50 km do 60 km, pritisak i temperatura mogu da se porede sa područjima nižeg sloja Zemlje.

Atmosferski pritisak u Venerinoj atmosferi na 55 km je oko polovine pritiska na nivou mora na Zemlji.

To znači da vam ovde odelo ne bi bilo potrebno, a ne biste morali ni da se izolujete jer se temperatura ovde kreće između 20 i 30 stepeni Celzijusovih.

Vazdušni brodovi bi samo plovili oko planete, a pokretao bi ih vetar. Sa druge strane, mogao bi da bude ispunjen mešavinom gasa kao što su kiseonik i azot, koji bi im omogućili plovnost.

Još uvek znamo relativno malo o Veneri, uprkos tome što je naš najbliži planetarni komšija.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "NASA pravi vazdušni grad na VENERI, novu destinaciju za svemirske turiste – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.