NASA se priprema da objavi još jednu spektakularnu vest: Da li su pronašli život na Plutonu?!

Nove fotografije

Nakon vode na Marsu, Američka svemirska agencija priprema se da objavi još jednu spektakularnu vest, ovog puta vezanu za Pluton. Zapadni mediji spekulišu da je reč o najavi otkrića nekog oblika života na Plutonu.

To je na konferenciji na Univerzitetu Alberte, u Kanadi, najavio planetolog Alan Stern, šef misije “Novi horizonti” koja se bavi Plutonom.

Misija NASA Novi horizonti (New Horizons) ima zadatak da posmatra i proučava patuljastu planetu i njene satelite pomoću sonde, koja je obavila prelet uz ova nebeska tela sredinom jula ove godine.

Govoreći o najnovijim snimcima Plutona i njegovog najvećeg prirodnog satelita Harona, profesor Stern je rekao: “Taj svet živi. Na njemu postoje meteorološki sistem i geološka aktivnost, a u njegovoj atmosferi ima magle”.

Zasad nije poznato šta će novo saopštiti NASA koja je pre nekoliko dana objavila fotografije Plutona u visokoj rezuluciji. Na snimcima koje je poslala sonda Novi Horizonti vidljive su ledene planine visoke tri kilometra i zaleđene doline.

Na fotografijama Harona mogu se vodeti kanjoni, krateri, planine i čitava paleta boja.

Stern je napomenuo da je zasad preuzeto svega 10 odsto podataka koje je sonda Novi Horizonti prikupila tokom posmatranja Plutona, te da patuljasta planeta još uvek nije otkrila sve svoje tajne.

“Godina 2015. će obeležiti istoriju”, uveren je Stern.

Patuljasta planeta Pluton smeštena je u Kojperovom pojasu, velikom skupu transneptunskih objekata, ostataka iz vremena formiranja Sunčevog sistema.

Pluton je otkriven 1930. godine. Manji je od Meseca, a masa mu je 500 puta manja od Zemlje. Ima pet prirodnih satelita i oko Sunca se okrene za nešto manje od 248 godina.

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "NASA se priprema da objavi još jednu spektakularnu vest: Da li su pronašli život na Plutonu?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.