NASA snimila fotografiju Zemlje i Meseca s pet miliona kilometara

Svemir

foto: NASA / OSIRIS-REx

Nasina letelica Oziris-Reks napravila je fotografiju Zemlje i Meseca sa udaljenosti od pet miliona kilometara, koja jasno ilustruje veličinu naše planete i njenog vernog pratioca, i stvarnu udaljenost između tih nebeskih tela.

Oziris-Reks lansiran je u septembru 2016. godine, sa ciljem da prvi put u istoriji sleti na asteroid Benu.

Ime letelice skraćenica je za “Poreklo, spektralnu interpretaciju, identifikaciju izvora, sigurnost i istraživač regolita”, a do asteroida Benu trebalo bi da stigne u avgustu ove godine.

Nakon što sakupi uzorke asteroida u martu 2021, trebalo bi da krene nazad ka Zemlji, gde bi trebalo da stigne u septembru 2023. godine.

Asteroid Benu (zvanični naziv 101955 Benu) jedan je od oko 7.000 asteroida čija se putanja nalazi blizu Zemljine, od kojih 26 ima prečnik veći od 200 metara.

Od tih 26, pet je karbonskog porekla, što znači da su nastali na samom početku Sunčevog sistema, otprilike pre četiri milijarde godina.

Benu, čiji je prečnik oko 500 metara, prolazi najbliže Zemlji i stoga će putovanje do njega i nazad trajati najkraće.

Benu svoju orbitu oko Sunca obiđe za 436 dana (1,2 godine), a svakih šest godina dolazi veoma blizu Zemlje, na samo 0.002 Astronomskih jedinica (AU), odnosno 300.000 km, što je bliže nego Mesec (minimalna udaljenost Zemlja – Mesec je 356.400 km).

(Skandalozno.rs, Izvor: klix.ba)

Budite prvi sa komentarom na članku "NASA snimila fotografiju Zemlje i Meseca s pet miliona kilometara"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.