Naučnici konačno otkrili jednu tajnu Uskršnjeg ostrva

Statue

Rapa Nui – foto: pixabay.com

Naučnici širom sveta godinama su intrigirali misteriozni klipovi poređani duž obale ostrva Rapa Nui, ali i načina na koji drevna populacija živi na ovom tlu.

Grupa američkih arheologa konačno je otkrila kako stanovništvo Uskršnjeg ostrva godinama pije vodu iz zemlje koja gotovo da nema reke ili jezera.

Ispostavilo se da porozno vulkansko zemljšti brzo upija kišnicu i potom zajedno sa podzemnim vodama spušta se ka obali ostrva. Tu se meša sa morskom vodom, čineći je manje slanom i sigurnom za ispijanje.

Otkrića naučnog tima su u suprotnosti sa verovanjima istraživača iz 18. veka koji su tvrdili da ljudi iz Rapa Nui zapravo piju morsku vodu.

Sada arheolozi planiraju da pronađu da li lokacija gde se podzemna voda spušta ka moru ima neke veze sa moai – kamenim totemama koje su poređane duž obale ostrva i za koje naučnici smatraju da nisu mogle da budu izgrađene od strane domorodaca.

Statue su prvi put otkrivene 1722. godine, a naučna zajednica smatra da je tadašnje stanovništvo bilo nedovoljno razvijeno i neuhranjeno da bi sami mogli da ih sagrade i pomere do obale.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici konačno otkrili jednu tajnu Uskršnjeg ostrva"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.