Naučnici smislili kako da prošire memoriju mozga?!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Tim istraživača sa Univerziteta Južna Kalifornija razvili su “memorijske proteze”, implantate koji bi mogli da poboljšaju ljudsko pamćenje. Njihovo otkriće prezentovano je na Institutu za neurologiju u Vašingtonu.

Uređaj se sastoji od elektroda koje se ugrađuju u mozak i trebalo bi da oponaša prirodne procese pamćenja praveći male električne napone u hipotalamusu, delu mozga zaduženom za učenje i pamćenje.

[adsenseyu5]

Kako su u pitanju elektrode koje imitiraju uobičajene aktivnosti mozga, naučnici se nadaju da bi mogle da pomognu ljudima sa poremećajima u pamćenju, poput demencije.

Dvadeset dobrovoljaca učestvovalo je u eksperimentu koji je sproveo ovaj tim naučnika. Njima su prikačene elektrode, a zatim im je zadata jednostavna memorijska igra.

Svakom učesniku prikazane su fotografije u kratkoj prezentaciji, a 75 sekundi kasnije njihov zadatak bio je da se prisete onoga što su videli.

[adsenseyu1]

Istraživači su zatim, posmatrajući aktivnost neurona, pokušali da ustanove šta se dešava u njihovom mozgu, kako bi saznali koji delovi mozga su bili aktivni kad su pokušavali da prizovu sećanje.

U nastavku ispitivanja naučnici su upotrebili implantate na ispitanicima kako bi stimulisali delove mozga koji su u prethodnom eksperimentu bili aktivni.

Kako je istraživanje pokazalo, ovaj uređaj može da pospeši rezultate testova memorije za 30 odsto. Istraživači se nadaju da će se u budućnosti koristiti u poboljšanju pamćenja, vida i pokreta.

“Ovo do sada još niko nije uradio“, rekao je profesor biomedicinskog inženjeringa Dong Song sa Univerziteta Južna Kalifornija, piše “Biznis insajder”.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici smislili kako da prošire memoriju mozga?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.