Naučnici tvrde: Ne bacajte pare, kupovina skupog PARFEMA neće vam doneti više partnera

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Četiri naučnika su izvestili da androstadienon (AND) i estratetraenol (EST), dva prirodna steroida za koje se smatra da povećavaju privlačnost, nemaju uticaja na “percepcije partnera”.

Mnogi parfemi obećavaju magnetni efekat na potencijalne partnere, ali istraživači smatraju da se tu radi samo o marketingu i placebo efektu.

Tokom dva laboratorijska eksperimenta, Robin M. Her, Sofi Šlater, Džilijan Rodes i Li V. Simons, testirali su 94 heteroseksualne žene i muškarca, prvo pitajući učesnike za pol “neutralnog” lica generisanog kombinovanjem mnogo fotografija muškaraca i žena.

Prisutni su ocenili atraktivnost lica i procenili verovatnoću da ta osoba učini preljubu, što je faktor koji se obično uzima u obzir prilikom izbora partnera.

[adsenseyu5]

– Ako “AND” i “EST” zaista signaliziraju pol, onda treba da utiču na reproduktivno relevantna ponašanja kao što je percepcije partnera – stoji u objašnjenju naučnika koje je preneo “Sputnik”.

Istraživači su otkrili da “EST” i “AND” nisu imali nikakvog uticaja na izbor učesnika, što ne bi bio slučaj sa pravim ljudskim feromonima.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da je seksualni interes delimično pod uticajem mirisa. To se posebno pokazalo kod testiranja heteroseksualnih žena gde se došlo do zaključka da miris muškarca može biti važniji nego njegov izgled, navodi “Sputnjik”.

– Ovi rezultati su u skladu sa drugim eksperimentima koji ukazuju da AND i EST verovatno nisu ljudski feromoni – naveli su naučnici.

Proizvođači skupih parfema često predstavljaju EST kao ženski, a AND kao muški feromon, uprkos tome što ne postoji naučna osnova za takve tvrdnje.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici tvrde: Ne bacajte pare, kupovina skupog PARFEMA neće vam doneti više partnera"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.