Ne bi vam nikad palo na pamet od čega su izrađene nove polo majice

Garderoba

foto-ilustracija: pixabay.com

Majice se prave uz partnerstvo sa organizacijom koja se bavi preradom plastičnih flaša prvo u pređu, pa u tkaninu. Nova tkanina će moći da zameni postojeću koja se pravi od polipropilenskih vlakana i koja je popularna zbog sposobnosti da upije vlagu.

Nova kolekcija čuvenih “Ralf Loren” polo majica, napravljenih u potpunosti od recikliranih plastičnih flaša i ofarbanih procesom tokom kojeg se ne koristi voda, lansirana je uoči Međunarodnog dana planete Zemlje.

Dejvid Loren, najmlađi sin osnivača kompanije i šef sektora inovacija, izjavio je da su nove majice deo šire strategije postizanja ekološških ciljeva kroz proces proizvodnje, prenosi AP. “Svakog dana vidimo šta se događa s globalnim zagrevanjem širom sveta, i naši zaposleni i mušterije smatraju da je vreme da se preduzmu koraci ka pravljenju razlike”, dodao je Dejvid Loren.

Proizvodnja se odvija na Tajvanu, gde se flaše i sakupljaju, a za izradu jedne majice potrebno je u proseku 12 plastičnih flaša.

Pitanje biorazgradivosti ovih tkanina ostaje nejasno, ali cilj “Ralf Lorena” je korišćenje recikliranih materijala.

Tokom godina, kompanija je preduzimala ekološke inicijative, ali je sada donela širu strategiju sa ciljem promene korporativne kulture i načina na koji se odnosi prema garderobi koju proizvodi.

Uspostavljena je i funkcija menadžera za distribuciju i održživi razvoj na kojoj se nalazi Halide Alagoz.

Među drugim ciljevima kompanije su i upotreba pamuka sa 100 odsto održivim izvorom do 2025, kao i 100 odsto reciklirajućih materijala za pakovanje robe do kraja iste godine. “Trenutno se trudimo da ono što proizvodimo, koliko je moguće, bude dobro za prirodu, ili da makar pomogne da se reši neki drugi problem. Da li stvaramo novi problem? Ja mislim da stvaramo rešenja, ili bar pokušavamo da nađemo rešenja”, rekao je Loren.

Druge modne kuće takođe preuzimaju ekološku inicijativu. “Barberi” i H&M su među modnim kućama koje su krajem prošle godine potpisale Povelju o klimatskim promenama modne industrije, koja je lansirana na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Poljskoj. Cilj ove povelje je da se ostvari proizvodnja bez emisije gasova do 2050. godine.

“Ralf Loren” nije kompanija potpisnica ove povelje ali razmatra poziv na akciju.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ne bi vam nikad palo na pamet od čega su izrađene nove polo majice"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.