Ne dajte da vas lažu: Imate pravo na GARANCIJU i za polovnu robu

Čekanje

foto-ilustracija: pixabay.com

U brojnim prodavnicama tehnike pod oznakom “outlet” prodaje se polovna, popravljana ili oštećena tehnička roba, a mnogi trgovci pokušaće da vam je “uvale” bez garancije. Slična je situacija i sa prodavnicama polovnih automobila.

Mnogi od nas će pristati da kupe polovan televizor, foto-aparat ili čak i automobil bez mogućnosti da ga vrate ili poprave o trošku trgovca ukoliko se pokvari u prvih nekoliko meseci, a istina je da i polovna roba koja se prodaje u zvaničnim radnjama ima isti tretman kao i nova.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača, kaže za Telegraf.rs da je zabluda da polovna roba kupljena u prodavnicama nema garantni rok.

– Zakon o zaštiti potrošača definiše da sva roba koja se nalazi u prodaji mora da ima garanciju dve godine, osim polovne robe čiji minimalni garantni rok može da bude i godinu dana – kaže Bogosavljević.

Često se u kupoprodajnim ugovorima za polovne automobile navodi da se automobil prodaje u viđenom stanju na osnovu Zakona o obligacionim odnosima i da se naknadne reklamacije ne prihvataju. Takve tvrdnje nisu u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, jer Vam trgovac ne može uskratiti zakonsko pravo na garanciju za polovnu robu koju imate na osnovu Zakona o zaštiti potrošača.

Bogosavljević objašnjava da tu ima dosta specifičnosti i da ne mogu da budu isti uslovi za kupovinu automobila starog pet godina i onog koji je vožen prethodnih 20 godina, ali da neka garancija mora da postoji.

Naravno, svi ovi uslovi važe samo za kupovinu u radnjama, ne i za kupovinu od drugih ljudi preko interneta, a važe i isti uslovi za reklamaciju kao i kod nove robe.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ne dajte da vas lažu: Imate pravo na GARANCIJU i za polovnu robu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.