NE PARKIRAJTE nikada svoj automobil ispod LIPE!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Bez obzira na to što lipa ima blagotvorno dejstvo za razne zdravstvene probleme i stanja, ova biljka iz novčanika može da vam izbije između 200 i 1.000 evra u slučaju da se domogne vašeg automobila.

Naime, u njenom cvetu, listu i kori nalazi se lepljiva sluz, ali i tanin, etarsko ulje, heterozid, šećer, guma, vosak, žuta boja, manitol i tartarat koji u potpunosti mogu da unište vozilo i učine da za skidanje tog materijala potrošite pravo bogatstvo zbog neophodnosti poliranja, pa čak i ponovnog farbanja vozila.

Lipa cveta tokom juna, tako da je upravo ovo period kada su perionice i auto-limarije krcate nezadovoljnim vozačima.

[adsenseyu5]

Koliko su motorizovani građani frustrirani zbog ulepljenog auta, najbolje pokazuju razne metode kojima su se poslužili kako bi očistili svog četvorotočkaša:

– Ne valja uljani razređivač jer “ujeda”, mada se samo čini da je blag

– Samo benzin za pranje (tzv. apotekarski)

– Smole se rastvaraju alkoholom

– Opet etanolom ili izopropilenom, ali ne metanolom koji isto ujeda žešće

– Cif, odmašćivač za motor, radi i to ako ti ne smeta miris posle, Veniš može (probao…)

– Akrilni razređivač samo toliko da se skine smola, pa posle mleko za poliranje…

– Zapališ smolu, a posle uzmeš špaklu pa je sastružeš

– Mrlje od drveća se mogu očistiti sa polir-pastom ručno

– Probaj odstranjivač katrana (tar remover)

Iz jedne auto-perionice rekli su za Telegraf da u slučaju da se ta organska materija, inače otporna na vodu, skine odmah, pranje pod jakim pritiskom može da pomogne i tada može da se prođe sa troškom od 10 do 15 evra. Ipak, ako se lepljiva smesa ne ukloni odmah, teško je “odlepiti” auto.

JEFTINO, a efikasno: Evo kako da POPRAVITE ulubljenje na automobilu – VIDEO

– Obično pranje ne bi urodilo plodom, jer je ta materija masna, zalepljena za lim, tako da je čišćenje pipav posao koji traje i po pet sati. Nekada je potrebno da se radi dekontaminacija, postupak sa glinom, pa i cena raste, a zaključno sa poliranjem usluga košta i preko 100 evra – rekao je radnik u jednoj beogradskoj perionici.

[adsenseyu1]

Iz auto-limarske radnje su nam rekli da ukupna cena ulepšavanja i farbanja celog automobila srednje kategorije (fiat punto, reno clio i sl.), iznosi od 400 do 600 evra, a kod jakih mašina i preko 900 evra.

– U zavisnosti od tipa mašine cene su raznolike, ali generalno za blatobran treba izdvojiti 70-80 evra, za krov 120-130 evra, gepek ili haubu 120 evra – zaključili su majstori.

Zato, ukoliko nemate drugo rešenje, osim da parkirate ispod ili u blizini neke lipe, odmah ujutru operite auto – to je jedini spas i adekvatno rešenje ovog problema, jer u suprotnom, ako se tragovi “skore” i zapeku, neće vam pomoći ništa osim poliranja i farbanja celog četvorotočkaša, a to svakako, niko ne želi.

Znate li zašto automobil „zavija“ kada VOZITE U RIKVERC?

Takođe, može da pomogne cirada, ali u tom slučaju budite spremni da odvojite 15 minuta pre polaska i po povratku sa posla, kako biste imali dovoljno vremena da automobil pripremite za ostanak na parkingu, ili na vožnju.

Takođe, i ciradu ćete u tom slučaju morati da bacite veoma brzo, jer će i ona biti cela ulepljena. Cena ciradi košta oko 3.000 dinara, u zavisnosti od veličine auta i modela tj vrste cirade.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NE PARKIRAJTE nikada svoj automobil ispod LIPE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.