Ne ugledajte se na LUTKE u izlozima, njihov izgled NIJE NORMALAN

Izgled

foto-ilustracija: pixabay.com

Naučnici tvrde da lutke u izlozima butika izgledaju nezdravo i da ljudi, ukoliko bi tako izgledali, ne bi bili medicinski zdravi, pokazala je naučna studija objavljena u “Žurnalu poremećaja u ishrani”.

Tim naučnika posmatrao je izloge u buticima u Koventriju i Liverpulu u Velikoj Britaniji, prenosi “Bi-Bi-Si”.

Autor studije Erik Robinson rekao je da nisu pronašli nijednu žensku lutku u izlogu čije je telo bilo normalne veličine.

Prema njegovim rečima, postoje jasni dokazi da ideal ultra-mršavosti doprinosi razvoju mentalnih problema i poremećaja u ishrani.

– Nismo pronašli nijednu jedinu žensku lutku u izlogu čije je telo bilo normalne veličine – upozorava on.

[adsenseyu5]

Prvobitni plan bio je da se izvrši merenje lutaka u buticima, ali nijedan od luksuznih modnih brendova nije dao dozvolu istraživačima da to obave, tako da su morali da se oslone samo na vizuelnu procenu.

Iako su pojedini modni brendovi još 2015. najavili da će koristiti “punije” lutke, istraživači nisu uočili nikakve promene.

Istraživači su se bavili i muškim lutkama.

Iako je manje od jedne među deset muških lutaka klasifikovano kao “neuhranjeno”, tokom istraživanja je uočeno da veliki broj muških lutaka izgleda “nerealno mišićavo”.

– Na isti način kao što ideal ultra-mršavosti negativno utiče na predstavu žena o svom telu, izlaganje nedostižnim idealima mišićavosti može izazvati slično nezadovoljstvo kod muškaraca – upozorili su istraživači.

(Skandalozno.rs, Izvor: Srna)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ne ugledajte se na LUTKE u izlozima, njihov izgled NIJE NORMALAN"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.