Nekada su ribari ovim delikatesom hranili svinje, a danas ga jede samo elita

Delikates

Kavijar – foto: pixabay.com

Kavijar ljudi ili obožavaju ili misle da ima odvratan ukus. U svakom slučaju, on je danas jedna od najskupljih namirnica na svetu, ali to ne sprečava mnoge ljude, uglavnom pripadnike bogatijih slojeva, da uživaju u njemu.

Kilogram kavijara može da dosegne i cenu od čak 35.000 dolara, koliku cenu je dosegao kavijar od jedne stogodišnje ribe. Međutim, ovaj delikates nije oduvek bio toliko cenjen.

U Americi je u 19. veku jesetra, jedna od nekoliko vrsta riba od čije ikre se pravi kavijar, bila toliko rasprostranjena da se kavijar mogao naći na mnogim stolovima i u salonima se uz ručak delio besplatno. Međutim, ugostitelji su i tada bili lukavi, prodavali su više pića jer je slanoća kavijara povećavala žeđ.

https://www.instagram.com/p/BfxtT9knN-c/?utm_source=ig_embed

U Evropi su ribari čak svoje svinje hranili kavijarom. Međutim, zbog rasta popularnosti kavijara i preteranog lova na jesetru, ove ribe danas ima sve manje i proglašena je ugroženom.

Verovatno je i zbog toga kavijar postao i još skuplji.

– Jedna riba može da ima mnogo jajašaca, ali samo će jedno da preživi da se razvije u odraslu jedinku jesetre. U SAD-u je njihov uvoz i izvoz strogo regulisan, i verovatno je zbog toga kavijar tako skup –  rekla je Arne Ludvig koja se bavi proizvodnjom kavijara.

https://www.instagram.com/p/Bf0uEsslTx1/?utm_source=ig_embed

Njena koleginica Debora Kin kaže da je još jedan od razloga i taj što se riblja jajašca skupljaju ručno, jedno po jedno.

Kavijar inače prate mnogi mitovi. Navodno, on spada u afrodizijake. U tome možda postoji neka istina, ali je pitanje da li je to zbog visokog nivoa cinka ili se pak radi o tome što kavijar danas predstavlja simbol raskošnog života i visokog društva. Zanimljivo je to što kavijar spada u neke od najstarijih delikatesa na svetu. Jeli su ga još drevni Grci i Rimljani.

Kako je bogat omega tri masnim kiselinama, ima i pozitivne efekte na depresiju.

(Skandalozno.rs, Izvor: srbijadanas.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Nekada su ribari ovim delikatesom hranili svinje, a danas ga jede samo elita"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.