Nekada znaju da uplaše: Evo šta je uzrok čudnih zvukova u kući!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Naravno, neki od zvukova koje svakodnevno čujete u svom domu zvuče sasvim normalno.

Ali, postoje i neki zbog kojih biste se trebali i zabrinuti. Taj tupi udarac u sred noći ili škripanje koje se čuje iz kupatila možda i nije toliko bezlazleno kao što mislite. Donosimo sedam neobičnih zvukova na koje biste trebali obratiti pažnju.

[adsenseyu5]

Čujete vodu da teče, a niko je ne koristi

Pregledajte vodokotliće kako biste se uverili da nijedan nije zaglavljen. Takođe, proverite mašinu za suđe, a i za veš, da ih kojim slučajem niste ostavili uključenima. Ako je zvuk i dalje prisutan, zatvorite glavni ventil za vodu te proverite da li je negde došlo do curenja.

Škripanje i lupanje koje dolazi iz klime

Ako je filter za klimu pogrešno postavljen, sigurno će se brzo isprljati i začepiti od prašine i prljavštine. Zbog toga se može desiti da vazduh koji izlazi iz klime proizvodi neobičan zvuk, poput jecaja. Klimatski uređaji tokom rada vibriraju, tako da se neki unutrašnji delovi vremenom olabave što dovodi do lupkanja.

Ako uređaj proizvodi zvuk sličan zavijanju, to znači da je vreme da zamenite remenje, a konstantno pucketanje je znak da klimu trebate dopuniti freonom. Ako su zvukovi i dalje prisutni, pozovite majstora.

Sumnjate da u kući imate “podstanare”

Najveći izvor buke su najčešće miševi, pacovi i veverice koje se “igraju” na tavanu ili u podrumu. Glodare nipošto ne smete ignorisati, jer oni grickaju sve pa i električne žice. Statistika pokazuje da je uzrok velikom broju požara upravo kratki spoj električnih žica koje su glodari oštetili.

[adsenseyu1]

Čujete grebanje u olucima

Može se desiti da pogrešno protumačite grebanje u zidovima. To su najčešće glodari. Ali, takođe, mogu biti i ptice koje hodaju po olucima, posebno ako ima vode u njima. Ako se voda zadržava u olucima, to znači da nisu adekvatno postavljeni. U tom slučaju pozovite limara kako biste bili sigurni da voda pravilno otiče što dalje od kuće.

Čuje se zujanje u utičnicama i sijalicama

Ako čujete konstantno zujanje iz utičnice ili lampe, to je obično znak da su olabavile električne žice. Oslabljene žice mogu izazvati iskrenje, što može dovesti do požara.

Frižider se pomera ili ne prestaje da zuji

Ako se frižider stalno pomera ili nešto lupka u njemu, moguće je da nešto nije u redu sa kompresorom. Stalno zujanje znači da frižider konstantno hladi što znači da nešto nije u redu sa regulatorom temperature. Vodite računa da ga ne pretrpavate namirnicama kako bi vazduh slobodno cirkulisao. U svakom slučaju, pozovite majstora koji će znati kako da ukloni problem.

[adsenseyu5]

Mašina za sušenje veša proizvodi neugodni “krik”

Ako i vi imate ovaj problem, najverovatnije je u pitanju oslabljeni remen. Takođe, često se desi da zaboravite da uklonite zaštitne šarafe (fabrički postavljen radi sigurnijeg transporta) pa prilikom prvog korištenja sušilice moguće je da čujete i glasno lupanje.

(Skandalozno.rs, Izvor: minimagazin.info)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nekada znaju da uplaše: Evo šta je uzrok čudnih zvukova u kući!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.