Neverovatna priča: OVAJ čovek je jedan od najvećih PREVARANATA u istoriji sveta

Prevarant

foto: YouTube/screenshot

Na vrhu svoje lažne karijere Ferdinand Valdo Demara je operisao 16 vojnika i spasao im živote. Sve što je znao o hirurgiji naučio je za samo nekoliko minuta listajući udžbenike. Bio je to život dostojan filma.

Kada je Ferdinand Valdo Demara iz Masačusestsa preminuo 1982. godine, svet je izgubio jednog od najvećih prevaranata u istoriji. On je iz porodične kuće pobegao kao šesnaestogodišnjak, a iako nikada nije stekao fakultetsko obrazovanje, on svoj život provodi kao lekar, upravnik zatvora, profesor, pravnik, stručnjak za decu, glumac, urednik i vojnik.

Zbog finansijskih problema njegova porodica se preselila u siromašnu četvrt, a Ferdinand je pobegao od kuće u Roud ajldend. Tamo se pridružio Cistercitima, rimokatoličkom crkvenom redu.

S njima je proveo nekoliko godina, a onda se 1941. godine pridružio vojsci. Već sledeće godine započeo je nekoliko „novih života“ pod imenom Entoni Ignolia, njegovog poznanika iz vojske.

Nakon što je video da u mornarici ne napreduje dovoljno brzo, Demara je lažirao svoje samoubistvo i život nastavio pod novim imenom – Robert Linton Frenč. Njegov novi posao bio je onaj religijski nastrojenog pshologa na koledžu u Pensilvaniji nakon čega se zaposlio kao bolničar u sanatorijumu u Los Anđelesu, pa onda i kao instruktor na koledžu Svetog Martina u Vaštingtonu.

Tada je po prvi put „dolijao“ – FBI ga je uhapsio i pritvorio na 18 meseci zbog dezerterstva.

Prevare se nastavljaju

Naravno da ga ta „sitnica“ nije omela u daljim prevarama. Nakon što je pušten iz zatvora preuzeo je novi lažni identitet i pridružio se rimokatoličkom redu “Braće hrišćanske pouke“ dok je noću studirao pravo.

Kao član ovog reda, Demara je uz podršku države osnovao koledž LaMennais u Alfredu s ciljem da religijska nauka u tom gradu postane prominentnija. Razočaran činjenicom da ga red nije imenovao za rektora, Demara ga je napustio, a priču o svom neverovatnom životu prodao je časopisu “Life“.

Nakon toga se kratko odao alkoholu, a kada je uspeo da dođe do novih lažnih isprava, zaposlio se kao upravnik zatvora u Teksasu. Tamo je pak, razotkriven kada je časopis došao u ruke jednog zatvorenika koji ga je prepoznao, prenosi “24 sata.hr”.

Karijera hirurga

Dok je bio u rimokatoličkoj zajednici upoznao je mladog lekara Džozefa C. Sira što je bio početak njegove najveće prevare do sada. Demara se naime pod njegovim imenom ukrcao na HMCS Cayuga, ratni prod kanadske mornarice na kojem je radio kao hirurg na traumatologiji. Verovali ili ne, ali čovek je na brodu obavio 16 uspešnih operacija na teško ranjenim vojnicima.

Kada su vojnici primljeni na brod, Demara je medicinskim sestrama naredio da ih pripreme za operaciju. Tada je otrčao u svoju kancelariju i u enciklopediji za samo nekoliko minuta „pohvatao“ sve što mu je bilo potrebno da operacije budu uspešne. Bio je toliko uspešan da je završio u svim kanadskim novinama.

Jedne od njih su došle u ruke pravog Džozefa C. Sira i nakon toga je Demara ponovo razotkriven. Kada je vest o tome došla do kapetana broda on je odbio da veruje da Demara nije hirurg.

Kanadska policija odlučila je da neće podizati tužbu, a Demara je vraćen u SAD.

(Skandalozno.rs, Izvor: 24sata.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Neverovatna priča: OVAJ čovek je jedan od najvećih PREVARANATA u istoriji sveta"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.