Neverovatno otkriće: Pčele shvataju ono što deca ne mogu

Fitoterapija

foto-ilustracija: pixabay.com

Studija je pokazala da pčele poseduju matematičku sposobobnost koja se ranije smatrala da postoji samo kod delfina, primata, ptica i odraslih ljudi.

S obzirom da pčele imaju veoma male mozgove, oni dokazuju da su jedne od najpametnijih stvorenja. Naučnici iz Australije i Francuske smatraju da insekti znaju da je nula manja od jedinice, dokazujući da pčele mogu da razumeju “koncept ničega“.

Njihovi mozgovi su veličine susamovog semena, i oni imaju manje od jednog miliona neurona – poredeći sa 86.000 miliona koje imaju ljudi.

Nula je nešto teži koncept za razumevanje i matematička veština koju deca uče po nekoliko godina”, ističe professor Adrijan Dajer, sa RMIT Univerziteta u Melburnu.

U okviru studije istraživači su obučavali pčele da rangiraju brojčane veličine i da shvate da nula pripada donjem kraju niza brojeva.

Oni su testirali pčele tako što su ih učili da izaberu element sa najmanjim brojem elemenata, kako bi dobili nagradu za šećer.

Istraživač Skartlet Hovard privukla je pčele na zid gde su im predstavljena dva znaka. Svaki od njih je imao drugačiji broj crnih simbola, a pčele su trebale da izaberu znak sa najmanjim brojem.

Na osnovu ovog zadataka, one su naučile da izaberu tri elementa kada su predstavljeni sa tri u odnosu na četiri ili dva elementa kada su prikazana sa dva u odnosu na tri.

Njihov najveći test je došao kada im je data opcija između kartice sa jednim simbolom i one bez simbola.

One su uspele da shvate da je nula manja od jedinice uprkos tome što im nikada nisu bile prikazane prazne kartice.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Neverovatno otkriće: Pčele shvataju ono što deca ne mogu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.