Nije želeo da igra fudbal za NOVAC: Saznajte šta se desilo sa NOSONJOM nakon Montevidea

Posle Montevidea

Đorđe Vujadinović Nosonja – foto: reprezentacija.rs/Promo/Kolaž

Na prvom svetskom fudbalskom prvenstvu u Urugvaju reprezentacija Jugoslavije sastavljena samo od igrača iz Srbije zabeležila je istorijski uspeh.

Zahvaljujući filmu i tv seriji Dragana Bjelogrlića to danas svi znaju. Ipak, sudbina Đorđa Vujadinovića manje je poznata.

Đorđe Vujadinović od milošte zvan i Đokica i Nosonja, imao je veliku fudbalsku karijeru i pre Montevidea. Bio je dečak kada je iz rodnog Kolara kod Smedereva došao kod strica koji ga je, kako nije imao svoje dece, posinio i doveo u Beograd.

Mora da je Đokica bio veoma talentovan jer su ga još kao tinejdžera i dečaka koji je po ulici jurio za loptom pozvali da dođe u BSK.

Upravo to bila je prekretnica u njegovom životu – u dresu BSK-a, što u podmlatku, što u prvom timu, proveo je punih 17 godina. Godinu pre puta u Urugvaj, 1929. Đokica je proglašen za najboljeg strelca prvenstva Jugoslavije – postigao je 10 golova u 8 utakmica i upravo to mu je obezbedilo kartu za Montevideo.

Čovek koji je odbio da fudbal igra za novac

Po povratku sa Svetskog prvenstva i velikog uspeha koji je tamo naša reprezentacija napravila, neki fudbaleri, pre svega Tirke i Moša, počeli su da dobijaju plate. Na tom spisku našao se i Đorđe Vujadinović. Međutim, on nije želeo da prima novac.

U to vreme, već je postao službenik Narodne banke, i zapisi govore da je imao platu od 2.100 dinara mesečno. Bio je to i više nego dovoljan novac za jednog mladića i Đokica je smatrao da mu više i ne treba.

Pre rata, državni tim se nije mogao zamisliti bez Đorđa Vujadinovića. Od 1929. do 1940. godine odigrao je 44 utakmice za reprezentaciju Jugoslavije i postigao je 18 golova. Broj nastupa bi sigurno bio veći, ali je zbog posla u banci, Đokica često morao da otkazuje putovanja sa timom u inostranstvo, ai kada je putovao, uglavnom je koristio dane svog godišnjeg odmora.

Kakva je bila SUDBINA ostalih fudbalera iz MONTEVIDEA, pročitajte OVDE.

Savremenici su ga upamtili kao neverovatno skromnog i vrednog čoveka i takav je bio i na poslu i na terenu. Igrao je bez faula, odluke sudija primao je mirno, nikada se nije svađao.

Poslednju utakmicu u dresu nacionalnog tima odigrao je u sam osvit Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, 3. novembra 1940. i to u prijateljskoj utakmici upravo protiv reprezentacije Nemačke.

Drugi svetski rat Đokica je proveo u nemačkom zarobljeništvu, a po povratku u zemlju posvetio se radu sa mlađim selekcijama. Bio je dugogodišnji selektor omladinske reprezentacije Jugoslavije i trener u fudbalskoj školi Partizana i OFK Beograda.

Po povlačenju iz sporta Đorđe Vujadinović je nastavio da živi u Beogradu gde je radio kao službenik u banci. Upamćeno je da je redovno išao da gleda utakmice i posmatrao uspeh novih generacija fudbalera.

Umro je 1990. u Beogradu u 80. godini života.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Nije želeo da igra fudbal za NOVAC: Saznajte šta se desilo sa NOSONJOM nakon Montevidea"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.