Niste ni sanjali: Svi ovi IZUMI potiču iz DREVNOG Egipta

Ilustracija

foto: publicdomainpictures.net

Egipatska civilizacija, koja se razvijala više od 3000 godina, ostavila je za sobom neizbrisive tragove.

Njeni smo dužnici za mnoga oruđa koja i danas koristimo.

Papir

Biljka papirus, korišćena još od vremena Prve dinastije, koja raste u močvarama oko delte reke Nil, bila je savršena igračka Egipćanima. Kasnije, oko 3000. godine pre nove ere, počelo se sa korišćenjem vlaknastih stabljika papirusa radi pravljenja čvrstih i izdržljivih traka na kojima se pisalo, što predstavlja preteču današnjeg papira.

[adsenseyu5]

Kondom

Egipatsko slikarstvo je već oko 3000. godine pre nove ere prikazivalo muškarce sa nečim što je slično današnjem kondomu, ali izgrađeno od životinjskih creva ili kože. Izgled je praktično isti, ali se ne može sa sigurnošću reći da se koristio kao kontraceptivno sredstvo, ili ipak kao deo obreda.

Pročitajte još i ovo:

SENZACIJA: Naučnici skeniranjem Keopsove piramide otkrili DVE do sada nepoznate prostorije! – VIDEO

Kozmetika

Stari Egipćani bili su nadaleko poznati po održavanju lične higijene i nege. Šišali su se, brijali i čak su se šminkali i koristili ajlajner. Veoma su pazili na oralnu higijenu, pa su koristili štapiće koji su naličili četkici za zube premazane mentom, cimetom, medom i smolom radi održavanja svežeg daha.

Solarni kalendar

Prvo su koristili lunarni, ali su shvatili da nije dovoljno precizan i izmislili su sunčev ili građanski kalendar. Bio je sačinjen od 12 meseci sa po 30 dana i dodatnih pet dana na kraju, što predstavlja šablon koji se ne razlikuje mnogo od današnjeg modela.

[adsenseyu1]

Asfaltirani putevi

Nastali su iz potrebe Egipćana da prevezu velike količine kamenih blokova od kamenoloma do piramida i hramova. Tako su počeli da se grade putevi izgrađeni od krečnjaka i peščara kombinovani sa okamenjenim drvetom.

Pročitajte još i ovo:

Izašao je iz nje vidno POTRESEN: Šta je tako zaprepašćujuće NAPOLEON doživeo unutar Keopsove PIRAMIDE?

Ortopedija

Zanimljivo je to da su prve proteze pronađene u Egiptu. Najstarija datira od vremena Pete dinastije (2400. godine pre nove ere) i u pitanju je vrsta longete koja je pomagala oko preloma. Druga, malo savremenija proteza korišćena je za nožni palac, i datira otprilike iz 600. godine pre nove ere.

(Skandalozno.rs, Izvor: redinfoportal.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Niste ni sanjali: Svi ovi IZUMI potiču iz DREVNOG Egipta"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.