Njih niko ne može da prisluškuje: Stanovnici ovog sela pričaju tajnim jezikom – VIDEO

Priroda

foto-ilustracija: pixabay.com

Meštane ovog sela na severu Turske ne brine mnogo nestanak struje ili interneta. Oni komuniciraju zvižducima, nalik pticama i nepogrešivo znaju koja poruka je kome upućena dok se pištavi zvuk lomi o okolne planine.

Ptičji jezik” je star oko 500 godina, koristi ga oko 10.000 ljudi, a sada je prepoznat i kao važan deo kulture koji se našao na Uneskovoj listi kulturne baštine.

S obzirom na nepristupačnost terena, kuće u ovoj oblasti nisu predaleko jedna od druge ali meštanima treba dosta vremena, čak i po nekoliko sati, da “skoknu” do komšiluka.

Tako je postalo najnormalnije odzviždati komšinici da dođe na kafu ili ostatku porodice koja je u polju da je ručak gotov.

Ovaj način komunikacije se najviše koristi u selu Kuskoj koje u prevodu znači ptičje selo.

Do pre 50 godina, ovaj jezik se koristio širom oblasti Crnomorskih planina na severu Turske, a danas je njegov opstanak najviše ugrožen pojavom mobilnih telefona.

Ovaj kraj Turske inače je poznat po uzgajanju čaja i lešnika, a sada i po jedinstvenom jeziku koji samo oni razumeju. Da bi se ptičji jezik otrgao od zaborava, lokalni zvaničnici su ga uveli i u osnovne škole.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/BBC)

Budite prvi sa komentarom na članku "Njih niko ne može da prisluškuje: Stanovnici ovog sela pričaju tajnim jezikom – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.