NOĆNE MORE, MELODIJE, FORMULE: Snovi koji su im promenili živote

Genije

foto: Tanjug/AP

Albert Anštajn je sanjao brzinu svetlosti, Pol Mekartni je u snovima je čuo hit “Yesterday”, a Meri Šeli je inspiraciju za svoj roman o Frankenštajnu dobila zahvaljujući noćnoj mori.

Albert Anštajn poznat je po svojim genijalnim uvidima u prirodu svemira, ali i po tome da je do jednog od važnijih otkrića – teorije relativnosti – došao u snu. Još kao mlad sanjao je da se sanka niz strmu planinu tako brzo da na kraju prelazi u brzinu svetlosti.

[adsenseyu5]

Zvezde u snu promenile su svoj izgled u odnosu na njega. Probudio se i ubrzo formulisao ono što će postati jedna od najpoznatijih naučnih teorija u istoriji čovečanstva.

Pol Mekartni je 1965. sanjao celu melodiju za hit “Yesterday” i, na sreću, brzo je došao k sebi nakon što se probudio, pa je uspeo da ponovi pesmu iz sna na klaviru, pitajući prijatelje i porodicu jesu li je ikad čuli.

U početku je mislio da je sanjao pesmu koja već postoji.

Oko mesec dana nakon toga obišao je ljude u muzičkoj industriji koji su mu rekli da nikad nisu čuli dotičnu pesmu, pa je zajedno s Džonom Lenonom napisao i reči. Ne treba ni govoriti koliko je popularnosti ta pesma donela Bitlsima.

Meri Šeli često je isticala kako je inspiraciju za svoj roman o “Frankenštajnu” iz 1816. godine dobila baš zahvaljujući noćnoj mori.

Naime, kad joj je bilo 18 godina, Šeli je posetio Lord Biron. U porodičnoj kući njene porodice na ženevskom jezeru sedeli su oko kamina, kad je pesnik predložio da napišu po jednu horor priču.

[adsenseyu1]

Meri je dobila inspiraciju tek kada je neko u razgovoru spomenuo kako bi truplo moglo da oživi, pa je kasnije te večeri sanjala živopisni san o Frankenštajnu.

Poznato je da psiholozi vide lucidne snove kao priliku da se poigramo neistraženim sposobnostima koje su zakopane u nekim delovima mozga, odnosno našoj podsvesti.

Ljudi koji imaju lucidne snove mogu da kontrolišu delove mozga i da ih nateraj da se “otvore”.

(Skandalozno.rs, Izvor: 24sata.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NOĆNE MORE, MELODIJE, FORMULE: Snovi koji su im promenili živote"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.