Oprez: Koliko krvni pritisak sme da bude nizak?

Ilustracija

foto: pixabay

Ako vodite borbu s visokim krvnim pritiskom, morate pripaziti da ga ne spustite prenisko. Naime, prema novom istraživanju, objavljenom u časopisu JAMA Internal Medicine, sistolni krvni pritisak ne sme pasti ispod 120mmHg.

Američki naučnici su merili nivo sistolnog krvnog pritiska kod 4480 osoba, koje pate od hipertenzije (visokog krvnog pritiska).

U periodu od 21 godinu su svake 3 godine merili nivo sistolnog krvnog pritiska kako bi otkrili može li niži nivo sistolnog krvnog pritiska uistinu smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčani udar, moždani udar i srčana insuficijencija.

“Verovali smo da niži krvni pritisak znači manji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti”, izjavio je voditelj istraživanja prof. Carlos Jose Rodriguez i dodao: “otkrili smo da postoji donja granica nivoa sistolnog krvnog pritiska”.

[adsenseyu1][adsenseyu1]

Svaki učesnik, kojemu se nivo sistolnog krvnog pritiska spustila ispod 120mmHg nije imala nikakve prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Idealna nivo sistolnog krvnog pritiska se kreće u rasponu od 120 do 138mmHg. Osobe, čiji je krvni pritisak bio u ovom opsegu, imale su najznačajnije prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Ovim istraživanjem se neće promeniti način lečenja visokog krvnog pritiska, već će se detaljnije razmatrati učinak niskog krvnog pritiska na zdravlje.

Postoji verovanje da je niži krvni pritisak uvek bolji od visokog, ali ovo istraživanje pokazuje suprotno. Spuštanje sistolnog krvnog pritiska ispod 120mmHg može imati gotovo jednake štetne posledice na zdravlje, kao i visok nivo krvnog pritiska.

Naučnici ističu da su rezultati ovog istraživanja preliminarni i da je potrebno sprovesti ocenjivanje od strane spoljnih stručnih saradnika.

(Skandalozno.rs, Izvor: centarzdravlja.rs)

1 komentar na "Oprez: Koliko krvni pritisak sme da bude nizak?"

  1. Moj krvni pritisak je vec 50 godina cak i ispod 110mm Hg pa se osecam vrlo dobro!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.