Osobe starije od 40 godina bi trebalo da rade samo 3 DANA nedeljno, evo zašto…

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Nedavno istraživanje sa Instituta za primenjenu ekonomiju u sociologiju u Melburnu došlo je do zanimljivih podataka.

Naime, dok je rad od 30 sati dobar za kognitivne funkcije u četrdesetim godinama, svaki rad preko toga dovodi do smanjenja sposobnosti radnika.

Zapravo, ljudi koji rade 55 sati nedeljno ili više imaju velika opadanja u kognitivnim funkcijama za razliku od onih koji su nezaposleni ili nisu u stalnom radnom odnosu.

Šta nas čeka: Vremenska PROGNOZA za period do polovine decembra

Istraživanje je obuhvatilo 3.500 žena i 3.000 muškaraca starijih od 40 godina. Dok su radili kognitivne vežbe praćen je i njihov tempo rada. Oni su u okviru testova čitali naglas, pogađali slova i brojeve u igrama sa ograničenim vremenom i recitovali su nizove brojeva.

[adsenseyu5]

Što su više radili, to su njihovi rezultati bili lošiji. Zaključak do koga su došli jeste da je idealno za ove osobe da rade 30 sati nedeljno, ili samo tri dana u nedelji kako bi bili najproduktivniji.

Naučnici dokazuju da je ovo ozbiljan problem ukoliko se ima na umu da veliki broj zemalja podiže granicu za odlazak u penziju i time odlaže vreme kada će stariji radnici moći da dobiju prava za penziju.

Tatina mezimica: Ovo je PRVA fotografija Tare ĐOKOVIĆ

Rad može da bude mač sa dve oštrice. Sa jedne strane on može da održava mozak vitalnim, ali dugo radno vreme može da dovede do umora i stresa koji oštećuje kognitivne funkcije.

Naučnici smatraju da skraćeno radno vreme može da sačuva moždane funkcije.

Pošto većina nastavlja sa radom i posle četrdesete godine, vođenje računa o zdravlju, odlazak na odmor i produžetak slobodnog vremena treba da budu prioritet.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Osobe starije od 40 godina bi trebalo da rade samo 3 DANA nedeljno, evo zašto…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.