Otkrivene TETOVAŽE na mumijama starim 5.000 godina: “Istetovirani simboli su zaista neverovatni”

Ilustracija

foto: pixabay.com

Najstarije tetovaže na svetu otkrivene su na egipatskim mumijama starim čak 5.000 godina, objavljeno je u arheološkom magazinu Džurnal of Arheolodžikal sajns.

Tetovaže divljeg bika i berberske ovce pronađene su na nadlaktici muške mumije, dok su na ramenu i nadlaktici ženske mumije pronađeni motivi sa “S” slovom, prenosi BBC.

Ovo otkriće pobilo je ranije dokaze kako su prve tetovaže rađene pre 1.000 godina u Africi. Takođe je prevaziđeno uverenje da su samo žene tetovirane u Egiptu 3100. godine pre nove ere.

– Istetovirani simboli su zaista neverovatni – kazao je jedan od glavnih arheologa na projektu istraživanja egipatskih mumija Danijel Antoan.

Antoan je objasnio kako su istetovirane životinje na muškoj mumiji, naročito bik, verovatno asocirale status, moć i polnu zrelost osobe.

Bik i berberska ovca bili su često zastupljeni simboli u umetnosti drevnog Egipta. S druge strane, “S” simboli, istetovirani na ženskoj mumiji, najviše su korišćeni kao dekoracija na keramici u to doba.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Otkrivene TETOVAŽE na mumijama starim 5.000 godina: “Istetovirani simboli su zaista neverovatni”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.