Otkriveni tajni spisi: ZAPAD drhtao od JUGOSLAVIJE i TITA!

Ilustracija

Tito i Jovanka Broz – foto: Tanjug/Arhiva

U tajnim spisima iz 1976. navodi se da su se velike sile prilično plašile vladavine Josipa Broza, koja je „opasan model za zapadnu Evropu“.

Koliko je doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio moćan pokazuju, pored ostalog, američke depeše iz sedamdesetih koje je upravo objavio Vikiliks, a u kojima se navodi da je Zapad bio u strahu od jugoslovenskog komunizma!

Depeše otkrivaju da je Zapad takoreći drhtao od Tita, a to se posebno vidi u dokumentu poslatom 1976. iz Beograda. Tu se, naime, navodi ocena američkog državnog sekretara da je model vladavine Josipa Broza opasan za čitav Zapad.

– U skladu s govorom američkog državnog sekretara šefovima misije u Londonu, dok je Jugoslavija nezavisna od Sovjetskog Saveza, što nama odgovara, Titov komunizam je, s druge strane, opasan model za zapadnu Evropu.

Zato bi možda bilo korisno da podsetimo naše socijalističke prijatelje iz zapadne Evrope šta je u stvari jugoslovenski sistem, a šta nije.

Postoji određena količina romantizma i maštanja da Jugoslavija predstavlja humani komunizam s demokratskim licem – navodi se u američkoj depeši iz sedamdesetih, koju je sada objavio Vikiliks.

Crno na belo... Dokumenta Vikiliksa iz 1976. godine

Crno na belo… Dokumenta Vikiliksa iz 1976. godine

Dalje se navodi da su samo u 1974. u Jugoslaviji bila 1.154 politička zatvorenika, što preti da ih na kraju bude više nego u Sovjetskom Savezu. Dodaje se da u javnosti nema dovoljno pažnje za hiljade političkih zatvorenika koji su dospeli na robiju zbog kritičkih izjava o državi i partiji ili zagovaranja veće autonomije za nacionalne manjine. B. Karović

Čemu smo se nadali posle Titove smrti
HRVATI NAVIJALI ZA RASPAD JUGOSLAVIJE

U jednoj od narednih beogradskih depeša, takođe iz 1976, analiziraju se stavovi običnih ljudi o tome šta čeka Jugoslaviju posle Titove smrti. Niko nije bio siguran šta će se dogoditi, pa su se tako Hrvati nadali raspadu države, dok su se pojedini Srbi plašili takvog scenarija. Neki od njih su tvrdili da će državu okupirati Rusi, a ima i onih koji su bežali iz zemlje ili molili da Amerika okupira Jugoslaviju pre Sovjeta. Optimistični su očekivali da će Titov odlazak doneti liberalizaciju.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Otkriveni tajni spisi: ZAPAD drhtao od JUGOSLAVIJE i TITA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.