Otkud misteriozna rupa na Međunarodnoj svemirskoj stanici?

Pad

foto-ilustracija: pixabay.com

Ruski astronauti će pokušati da reše misteriju rupe koja se pojavila na spoljašnjosti Međunarodne svemirske stanice. Posada će krenuti s namerom da pregleda, i ako može, zakrpi misterioznu rupu.

Otkako je još letos pronađena rupa u ruskoj letilici “Sojuz” ona je bila razlog zabrinutosti astronauta. Zabrinutost je postojala i za one koji su se brinuli za bezbednost stanice. Posade su požurile da zakrpe rupu i uspeli su da je zapečate i zaustave curenje koje je smanjilo pritisak u letećoj laboratoriji, ostavivši zvaničnike da veruju da je sada bezbedno na ISS-u.

Ali nije nestalo pitanje otkud se pojavila ta rupa, te dok su jedni zagovarali stanovište da je u pitanju sabotaža od strane američkih astronauta, drugi su smatrali da je nastala slučajno tokom pravljenja kapsule.

Ruski kosmonauti Oleg Kononenko i Sergej Prokopev trebalo bi za nekoliko sati da krenu u šestočasovnu “šetnju” po spoljašnjoj površini Sojuza. Oni će pokušati da zakrpe rupu i da uzorke koje budu našli odnesu na analizu, prenosi Independent.

Kononenko, koji je ranije ovog meseca stigao na stanicu sa astronautom NASA En Mekklajn i Dejvidom Seint-Džekusem iz Kanadske svemirske agencije, izjavio je pred poletanje da će ta šetnja iziskivati strahovit napor.

Biće i psihički i fizički izazov“, dodao je ovaj astronaut.

Generalni direktor “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin je izjavio u septembru da je kvar najverovatnije prouzrokovao uticaj mikrometeorita i da će specijalna komisija da radi na pronalaženju stvarnog uzroka kvara.

On je još tada demantovao da je rekao da smatra da su za rupu krivi Amerikanci, te istakao da je u pitanju medijski spin.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Otkud misteriozna rupa na Međunarodnoj svemirskoj stanici?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.