Otkud na MESECU kiseonik sa ZEMLJE?!

Fenomen

foto-ilustracija: pixabay

Iako oko Zemlje kruži na udaljenosti od 350.000 do 400.000 kilometara, izgleda da se Mesec povremeno “meša” u našu atmosferu.

Naučnici sada imaju razloga da veruju da se Zemljin kiseonik može pronaći i u tlu našeg najvećeg prirodnog satelita.

[adsenseyu5]

U naučnom listu “Prirodna astronomija” naučnici su izneli detalje studije u kojoj je zaključeno da se Zemljina atmosfera “rasteže” do Meseca kroz nekoliko dana u okviru 27-dnevne orbite.

Naime, Mesec je gotovo kontinuirano bombardiovan solarnim vetrovima, ali tokom pet dana kada Mesec prolazi kroz deo Zemljinog magnetnog polja koji se proteže u suprotnom smeru od Sunca, Mesec biva zaštićen i obogaćen jonima kiseonika.

To znači da Mesec, mrtav svet bez atmosfere i života, na redovnoj bazi prima nusproizvode Zemaljskog života. Naime, veći deo kiseonika na Zemlji nastaje fotosintezom.

“Biološki kiseonik je kontaminirao površinu Meseca”, rekao je Kentaro Terada, astrofizičar sa Univerziteta u Osaki i čelnik tima naučnika koji stoji iza studije.

Hipotezu o Zemljinom kiseoniku na Mesecu naučnici nisu mogli da potvrde sve do sada, a sve zahvaljujući podacima koje je sakupljao japanski lunarni orbiter SELENE.

[adsenseyu1]

Naučnici su primetili nešto neobično svaki put kada je letelica prošla kroz plašt Zemljine plazme – region vrućih čestica zarobljenih u izduženom delu magnetnog polja.

Orbiter SELENE, poznat i kao Kaguya, detektovao bi tada i znatnu količinu jona kiseonika.

(Skandalozno.rs, Izvor: klix.ba)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Otkud na MESECU kiseonik sa ZEMLJE?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.