Ova svemirska STENA je označena kao asteroid “SUDNJEG DANA”: Stiže 13. aprila 2029. godine!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Asteroid 99942 Apofis, nazvan po egipatskom bogu zla, tame i destrukcije, širine oko 325 metara, proleteće pored naše planete 2029. i 2036. godine.

Međutim, ova gromada bi mogla da udari u Zemlju 2068. godine, piše u članku objavljenom na sajtu NASA, a prenosi Sputnik.news.

Ovaj asteroid je bio centru pažnje naučnika i medija kada je otkriven u decembru 2004. godine. Duplo je veći od fubalskog terena, a navodno najveći uticaj na našu planetu će imati u petak 13. aprila 2029. godine, zbog čega je formalno označen kao kao asteroid “sudnjeg dana”, prenosi Ibtimes.com.

[adsenseyu5]

Na osnovu optičkih i radarskih merenja koja su vršena u periodu od 2004. do 2012. godine, asteroid će proći pored Zemlje i biće udaljen od nas svega 31.900 km, prenosi Sputnik.news.

Nadmorska visina je dovoljno blizu da Zemljina gravitacija skrene asteroid na putanji, a on će na nekim mestima biti vidljiv i golim okom.

Promena putanje asteroida očekuje se da će ponovo imati uticaj za sedam godina 2036. Ruski svemirski naučnik Leonid Sokolov iz Sank Peterburga, smatra da će asteroid tada udariti u našu planetu.

Predviđanje sudara napravljeno je na osnovu šanse prolaska asteroida preko Zemljine gravitacione ključaonice. To je prostor ispred Zemlje i u zavisnosti od veličine asteroida zavisi da li će moći da ostane na putanji i izdrži uticaj gravitacionog polja naše planete.

Naučnici su uspeli da opasnost od asteroida 2029. godine svedu na minimum, ali će navodno prema nekim proračunima uslovi za udar biti idealni 13. aprila 2036. godine.

[adsenseyu1]

Postoji i druga strana mišljenja koja je izneta u članku objavljenom na sajtu NASE, a ona glasi da bi udar ovog asteroida mogao da se dogodi tek 2068. godine kada bi on opet trebao da prođe pored Zemlje.

Međutim, pored ovog asteroida navodno nam preti još veća opasnost. Ruski astronomi Andrej Oreško i Timur Kriačko, navodno smatraju da će asteroid 2012 YQ1 biti još najopasniji i da bi mogao da izazove pravu apokalipsu na Zemlji 2106. godine, prenosi Spejs Dejli.

Njega su otkrili upotrebom teleskopa “Elena” koji se nalazi u čileanskoj pustinji Atakama. U početku nisu pridavali veliki značaj svoj otkriću, ali su ubrzo otkrili da bi zbog svoje veličine (prečnik 230 metara) i broja dana u orbiti (1040), asteroid mogao da padne na planetu Zemlju.

On će u januaru 2106. godine biti toliko blizu Zemlji da će njeno gravitaciono polje moći da mu promeni kurs i da ga privuče još bliže.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ova svemirska STENA je označena kao asteroid “SUDNJEG DANA”: Stiže 13. aprila 2029. godine!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.