Ovaj Meksikanac ima 121 godinu i želi još da živi: “Tajna je u…”

Ilustracija

foto: publicdomainpictures.net

Manuel Garsija Hernandez možda je najstariji čovek na svetu. Ima 121 godinu i brine o kokoškama na porodičnoj farmi u Verakruzu u Meksiku.

Hernandez je osam godina stariji od Masaza Nonake iz Japana koji trenutno drži Ginisov rekord kao najstariji čovek na svetu. Ovaj Meksikanac nije pokušavao da ozvaniči podatak i uđe u Ginisovu knjigu rekorda.

Za njega su godine samo broj. Garsija navodi da ne oseća da ima više od 80. On dodaje da žali samo zbog dve stvari u životu – što je izgubio oca u ranim godinama i što ne može više da radi.

Iako više nema posao, brine o kokoškama, a kuću deli sa svojom ćerkom Tomasom.

“Srećan sam, ali se osećam umorno. Trudim se, radim, jer ako ostanem da ležim u krevetu ili sedim u fotelji, mogao bih da se razbolim“, priča Meksikanac obučen u košulju i pantalone, sa kaubojskim šeširom na glavi.

“Osećam kao da mi je 80. Mada počinjem pomalo da posrćem dok hodam“, dodaje on. 

Na polju je počeo da radi kada mu je bilo devet godina. Otac mu je preminuo u 35. godini. Garsija još pati zbog njegove rane smrti.

Oženio se u 45. godini Rosom Medino, koja je u tom trenutku imala samo 13 godina. Imaju petoro dece, 15 unučadi i 6 praunučadi. U braku su bili skoro sedam decenija, dok Rosa nije umrla pre osam godina.

Nakon njene smrti Garsija se preselio kod ćerke Tomase koja ima 54 godine.

Garsija ističe da ga briga o kokoškama održava u životu i da bi voleo da može više da radi.

“Želeo bih da radim kako sam navikao, na poljima, da zarađujem, ali više ne mogu. To me čini tužnim. Kao mlad sam naporno radio.“

Ukoliko se utvrdi da Garsija zaista ima 121 godinu, biće i zvanično najstariji čovek na svetu.

Garsija je izgubio prst u 80. godini, ali je veoma dobrog zdravlja – kreće se iznenađujuće brzo, vidi dobro, pre tri godine je operisao kataraktu, i sasvim je priseban.

Kaže da se nada da će dočekati 125, dok kao razlog dugog života navodi dobar san, rano ustajanje, zdravu ishranu, uzimanje vitamina i rad.

Svako jutro ustaje u 5.30, dan započinje bananom i smutijem od jabuke, a zatim doručkuje ovsenu kašu i dva jaja. Zatim odlazi da obiđe kokoške.

“Nekada mi kaže da se njegova sveća gasi polako, ali ne mislim da je tako. Još je živ i srećna sam zbog toga“, priča njegova ćerka.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovaj Meksikanac ima 121 godinu i želi još da živi: “Tajna je u…”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.