Ovako ćete učiniti da svaki vaš sagovornik spusti gard

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Stručnjaci stalno pokušavaju da nađu nove načine u svakodnevnoj komunikaciji, proučavajući kako funkcioniše naš mozak.

Ipak, neke uspešne metode stare su stotinama godina. Tako je još Blez Paskal, filozof, matematičar i fizičar u 17. veku proučavao ljudsku prirodu.

Kada želimo da neko promeni mišljenje, obično počinjemo tako što im ukazujemo gde su pogrešili. Paskal ima drugi predlog – probajte da gledate na situaciju iz njegovog ugla, priznajte da postoji istina u njegovim uverenjima.

Onda, prezentujte širu sliku, u kojoj postoji mnogo drugih uglova viđenja. Ideja je da vodite drugog u otkrivanje drugih perspektiva.

Evo šta je Paskal tačno rekao:

“Kada želimo nekog da ispravimo, ubeđujemo, i to sa uspehom, i da mu pokažemo da greši, prvo moramo da gledamo na stvari iz ugla koji on smatra da je važan, i taj ugao obično pokazuje njegovu istinu, i treba da mu priznamo da je u pravu, ali i da mu pokažemo stranu u kojoj greši. On je zadovoljan jer vidi da nije pogrešio, već da nije video sve moguće strane.Tako niko nije uvređen, i niko ne može da vidi sve…”

Na taj način navodimo nekog da sam istraži druge opcije, umesto da mu namećemo svoje viđenje.

Da li ovaj metod i dalje važi?

Dr Artur Markman, profesor psihologije na Univerzitetu u Teksasu, se slaže. On smatra da je ovaj pristup efektivan zato što može da učini da ljudi spuste gard.Kada odmah napadnete nekog da nije u pravu, oni vas ubeđuju još više, pokazuje se inat.

Ali ako počnete tako što potvrđujete njihovu poziciju, načinili ste prvi važan korak ka potencijalno kooperativnoj diskusiji.

(Skandalozno.rs, izvor: stil.kurir.rs/bizlife.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovako ćete učiniti da svaki vaš sagovornik spusti gard"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.