Ovi “sitni” detalji vam mogu UŠTEDETI i do 20 odsto goriva

Prevara

foto-ilustracija: pixabay.com

U svakodnevnoj jurnjavi za poslom i obavezama, malo ko obraća pažnju na tzv. sitne detalje, koji vam mogu doneti krupnu uštedu kada je reč o potrošnji goriva.

Ukoliko pak odlučite da se pozabavite njima, to će vam doneti osetnu uštedu kada je reč o potrošnji goriva.

1. Nežno s papučicom

Naravno da je prvo i osnovno pravilo štedljive, kao uostalom i svake druge vožnje nežno i “pametno” postupanje s papučicom gasa. Držite okretaje u najpovoljnijem rasponu. Kada postignete željenu brzinu, prebacite u najviši mogući stupanj prenosa i održavajte brzinu. Nemojte ubrzanje započinjati iz preniskih obrtaja – prebacite u nižu brzinu.

2. Ne vozite na “ler”

Pogrešno je dugo se “kotrljati” do semafora u praznom hodu. Automobil, u zavisnosti od motorizacije, troši od 0,5 do jedne litre goriva na sat dok pri kočenju motorom elektronika isključuje ubrizgavanje goriva u cilindre i tako praktično u tim trenucima smanjuje potrošnju na nulu. Osim što štedite gorivo i ne smetate na putu, duže će vam potrajati i kočne obloge.

[adsenseyu5]

3. Ispraznite prtljažnik

Nemojte se voziti s nepotrebnim teretom u automobilu. Ostavite kod kuće sve što vam ne treba: pancerice na letovanju ili prazna gajba piva koja cele nedelje putuje s vama na posao i natrag nisu vam potrebni. Svakih 100 kg opterećenja povećava potrošnju oko 5 posto.

4. Isključite motor na mestu

Mnogi novi automobili danas dolaze sa sistemom start-stop koji isključuje motor dok auto stoji, čime se u gradskoj vožnji može znatno uštedeti. Možete i sami isključiti automobil kad znate da ćete malo duže stajati – recimo ako vam se upravo ugasio semafor “pred nosom”.

5. Usporite!

Vozite li 120 po autoputu umesto 140 km/h, možete smanjiti potrošnju i do 15 posto.
Nemojte preterivati sa ovom metodom – ako planirate da vozite do 90 km/h, izbegavajte auto-put. Uštedećete puno više.

6. Uklonite nepotrebne nosače

Krovne kutije izvrsno su rešenje za višak prtljaga, ali značajno povećavaju potrošnju. Skinite ih kad vam više ne trebaju, i to ne samo kutije nego i nosače. Samo nosači kvare koeficijent otpora vazduha za 25 posto, što rezultira 10 posto većom potrošnjom. S kutijom na krovu potrošnja se povećava za dodatnih 10 posto. Veliki paket na krovu može povećati potrošnju za čak 40 posto.

7. Vozite konstantnom brzinom

Kočenjem rasipate kinetičku energiju, a onda trošite gorivo da je ponovo “stvorite”. Sportska vožnja s puno naglih ubrzanja i kočenja može povećati potrošnju i do 50 posto. Ako želite štedeti, pokušavajte što je više moguće voziti konstantnom brzinom. Ako imate tempomat, koristite ga. Pokušajte predvideti šta će se dogoditi ispred vas kako biste izbegli nagle promene brzine kretanja.

[adsenseyu1]

8. Štedljivo s klimom

Isključite klima uređaj na nižim brzinama. Oko 90 km/h višak goriva koji troši klima izjednačuje se s povećanom potrošnjom zbog otvorenih prozora, pa se na višim brzinama klima više “isplati”.

Ovaj savet vredi za proleće i jesen – naravno da ne preporučujemo vožnju užarenim asfaltom usred durma bez klime zbog minimalne uštede. Pešice je još jeftinije. Radije ga u takvim uslovima malo provetrite pre nego što upalite klimu, jer će se tako unutrašnjost brže rashladiti.

9. Proverite vazdušni pritisak u gumama

Gume na automobilu uvek treba da budu pod vazdušnim pritiskom koji je propisao proizvođač, i zbog potrošnje goriva, ali i zbog mnogih drugih razloga – od prijanjanja za podlogu do ravnomernog trošenja. Pritisak 0,5 bara manji od potrebnog znači 2 posto višu potrošnju.

10. Redovno održavajte automobil

Najmanje troši posve ispravan automobil. Staro ulje, napola začepljeni filter vazduha i slični rezultati nemara odražavaju se i na potrošnju goriva.

(Skandalozno.rs, Izvor: vestionline.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovi “sitni” detalji vam mogu UŠTEDETI i do 20 odsto goriva"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.