Ovih pet znakova otkrivaju da je vaš smartfon zaražen nekim virusom

Tehnologija

Android operativni sistem je vrlo podložan napadima virusa. Problem je što mnogi korisnici nisu ni svesni da je njihov telefon zaražen sve dok nije prekasno.

Ovih pet znakova otkrivaju da je telefon zaražen nekim virusom:

1. Kratak životni vek baterije: Svako ko često koristi mobilni telefon otprilike zna koliko mu traje baterija. Ali, ako je vaš uređaj zaražen virusom vek trajanja baterije drastično će se skratiti pogotovo ako ste pokupili “adware” koji protiv vaše volje povlači reklame s interneta što jako troši bateriju.

2. Propušteni pozivi: Mobilni virusi mogu uticati na dolazne i odlazne pozive. Veći broj propuštenih poziva ili smetnje tokom poziva mogu ukazivati na to da je telefon zaražen. Da biste proverili o čemu se radi nazovite svog operatera i proverite da li su propušteni pozivi lažni.

3. Veliki računi: Virusi često bez kontrole šalju SMS poruke s vašeg uređaja i to na posebne telefonske brojeve koji se dodatno naplaćuju. Ponekad će s vašeg mobilnog biti poslata samo jedna poruka mesečno kako ništa ne biste posumnjali, a nekad će u vrlo kratkom roku s vašeg uređaja biti poslat velik broj poruka.

Ako vam se to dogodi možete očekivati veliki račun, a to je siguran znak da vam je uređaj zaražen.

4. Povećanje prometa podataka: Slično kao i s telefonskim računima. Postoje virusi koji će tajno konzumiraju promet podataka, a to je siguran znak da neko ima kontrolu nad vašim uređajem.

5. Usporen rad uređaja: U zavisnosti od hardverskih specifikacija uređaja, virusi mogu prouzrokovati velike probleme s performansama. Svako ko je imao neki virus na PC-u zna kako oni mogu usporiti rad sistema. Virusi mogu koristiti toliko snage procesora da vam neće preostati nište drugo nego da nekoliko puta dnevno resetujete uređaj.

(nn, banjaluka.com)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovih pet znakova otkrivaju da je vaš smartfon zaražen nekim virusom"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.