Ovo je trenutak kad je bomba raznela zgradu Generalštaba u Ulici Kneza Miloša – VIDEO

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Zgrada Generalštaba u Ulici Kneza Miloša dugo je stajala u centru Beograda kao simbol bombardovanja, ogroman podsetnik na rat 1999. godine. Nedavno je započeta rekonstrukcija, a ovo je do sada neobjavljen snimak trenutka kada je na nju pala bomba.

Njega je objavila Marijana Papić, koja je sve to snimila sa prozora aprila 1999. godine.

Spomenik kulture od 2005. godine

Prema odluci Vlade Republike Srbije iz 2005. godine, objekti Generalštaba koji je građen po ideji arhitekte Nikole Dobrovića od 1954. do 1963. proglašeni su za spomenike kulture.

Bombardovan tri puta

Generalštab je bombardovan čak tri puta: u dva navrata u noći između 29. i 30. aprila 1999. godine, u razmaku od samo 15 minuta, a treći put između 7. i 8. maja. Zgrada A pogođena je sa čak tri projektila.

Najavljivano potpuno rušenje

Tokom NATO bombardovanja 1999. zgrade bivšeg Generalštaba teško su oštećene. Srednji deo objekta koji se nalazi preko puta zgrade Vlade Srbije (zgrada A) iz bezbednosnih razloga dopola je porušen tokom 2016. i 2017.

Tadašnji ministar odbrane Zoran Đorđević najavio je čak i potpuno rušenje zgrade A jer je to u tom trenutku viđeno kao najjeftinije rešenje.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo je trenutak kad je bomba raznela zgradu Generalštaba u Ulici Kneza Miloša – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.