Ovo su NAJČUDNIJA srpska narodna SUJEVERJA

Ilustracija

foto: pixabay.com

Bapske priče ili ne, još od detinjstva su nas učili brojnim “pravilima” koja se primenjuju da bi se, navodno, izbegla svađa ili podstakla sreća u različitim segmentima života.

Jedno od takvih, neobičnih, verovanja je i da se upaljač ne poklanja, jer to nagoveštava svađu. Takođe, ako se ruke, pri rukovanju četiri osobe, ukrste, veruje se da će među njima izbiti svađa.

[adsenseyu5]

U gostima se nikada ne ostavlja nepopijeno piće, jer im se, prema verovanju, tako ostavlja svađa u kući.

Takođe, ne valja ni sedeti skrštenih ruku u kući jer to sluti na nesreću i tugu, a ni menjati verenički prsten, da se život ne bi preokrenuo.

Ako devojka pokloni sat momku, ili on njoj, sledi im raskid, a u kući u kojoj se sto ljulja glavnu reč vodi žena. Veruje se i da razbijena čaša u kući nagoveštava sreću, kao i da će onaj ko jede mrvice sa stola biti bogat.

Još jedno od neobičnih pravila je da se nikako ne pevati za vreme jela. Navodno, taj koji peva za stolom oženiće se ludom ženom, odnosno udati za ludog muškarca.

Ko pije kafu iz okrnjene šoljice, udaće se za udovca ili oženiti udovicu, a devojkama se daje okrajak da bi ih svekrve volele.

[adsenseyu1]

Neobično je i verovanje da će se onaj koji jede hranu sa noža ili liže nož – razboleti, a da ne biste pokupili čini koje je neko davno bacio, nikako ne smete da prelazite preko raskrsnice, jer je to mesto na kome se ukrštaju ovaj i onaj svet.

(Skandalozno.rs, Izvor: srbijadanas.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo su NAJČUDNIJA srpska narodna SUJEVERJA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.