Ovo su najdramatičnija prinudna sletanja snimljena kamerom – VIDEO

Let

foto-ilustracija: pixabay.com

Let 961 “Etiopijan Erlajnsa” nalazio se na jučerašnji dan 1996. godine na putu od glavnog etiopijskog grada Adis Abebe prema Obali Slonovače.

Nakon svega 20 minuta provedenih u vazduhu, u pilotsku kabinu su upala tri muškarca, Etiopljana, koji su tražili da se let preusmeri ka Australiji.

[adsenseyu5]

U avionu, naravno, nije bilo dovoljno goriva za toliki put. Uprkos pokušajima pilota da razuveri otmičare i nagovori ih na među-stajalište kako bi natočili gorivo, navodno nadrogirani otmičari nisu bili spremni na kompromis.

Hteli su da se po svaku cenu domognu Australije, gde su imali plan da zatraže politički azil. Pilotu Leulu Abateu i kopilotu Jonasu Mekuriji pretili su kako će razneti avion bombom ukoliko ne ispune njihove zahteve, a na isti način su pretili i putnicima.

Istraga je ustanovila kako uopšte nisu imali bombe – pretili su papirnom vrećicom u kojoj je bila flaša sa alkoholom. Obojicu pilota su uspeli da uvere kako je u avionu zapravo 11 otmičara, a ne samo njih trojica. Preživeli svedoci su napadače redom opisivali kao neiskusne i psihički nestabilne.

[adsenseyu1]

Avion je na kraju bez goriva ostao iznad Komorskih ostrva. Piloti su pokušali prinudno da slete u more, ali tragedija nije mogla da se izbegne, a od 175 putnika preživelo ih je samo 50.

Prisilno sletanje Leta 961 slučajno je snimio turista na Komorskim ostrvima, a ovaj snimak je do danas ostao jedan od retkih na kojima se može videti pokušaj sletanja ovako velikog aviona na vodu. Prinudna sletanja u more dešavala su se i ranije, piše “100posto“.

U martu 1955. godine, boing 377 Stratokruzer Pen-Ama (Pan America) sa 18 putnika i pet članova posade na putu iz Portlanda u Honolulu, morao je da sleti u more nakon što je došlo do problema sa jednim od motora. Avion je izgubio kontrolu i pilot nije imao mnogo izbora nego da pokuša da sleti u Pacifik. Srećom, po uspešnom sletanju avion je ostao da pluta dovoljno vremena da putnike spasi brod američkih marinaca. Živote su izgubila četiri putnika koja su stradala prilikom samog sletanja.

Svi preživeli

Nakon što su mu otkazala dva od četiri motora, još jedan avion Pen-Am morao je prisilno da sleti u Pacifik. To se dogodilo 1956. godine, a preživeli su svi u avionu – 24 putnika i 7 članova posade. Po sletanju u okean, ukrcali su se u čamce za spasavanje gde su sačekali brod američke obalne straže koji ih je spasio. Ovaj slučaj je poslužio kao inspiracija za film “Kreš lending” iz 1958. godine.

Niko povređen

U oktobru 1962. godine putnici koji su poleteli sa aerodroma na Aljasci preživeli su još jedno opasno prisilno sletanje u vodu, i to, opet, zbog otkazivanja motora. Svih 95 putnika i 7 članova posade sletelo je avionom u more bez većih telesnih povreda, a avion je plutao čitavih 25 minuta. To je bilo dovoljno da se svi putnici ukrcaju u čamce za spasavanje i sačekaju pomoć.

Greška pilota

U ovom slučaju radi se o grešci pilota. Let iz Tokija u San Francisko završio se 1968. godine u zalivu pred samim gradom. Pilot nije ni znao u šta se upušta sve do samoga sletanja, a zbog strašne magle počeo je prerano da se spušta, da bi na kraju sleteo u zaliv, dve i po milje pre aerodroma i same staze. Niko od 96 putnika i 11 članova posade nije bio povređen. Avion je posle incidenta remontovan i ponovno je poleteo.

Piloti pobegli posle nesreće

Avion megapopularnog kapetana Sulija koji je uspešno sleteo u reku Hadson nije prvi koji je morao prisilno da sleti u vodu nakon poletanja sa aerodroma u Nujorku. Naime, 20.09.1989. godine avion sa 57 putnika i šest članova posade sleteo je u Ist river vrlo brzo nakon poletanja. Dvoje ljudi je poginulo dok je dvoje bilo kritično povređeno. Avion nije bio sasvim pripremljen za sletanje na vodu i nije imao prsluke za spasavanje. Inače, piloti ovog aviona, za razliku od pilota Sulija, nisu ispali heroji. Ostali su bez licence za letenje budući da su se “izgubili” na 36 sati nakon nesreće zbog čega nikad nisu mogli da budu testirani na droge i alkohol.

Iskakali u more

Prošlo je čak osam godina od najpoznatijeg slučaja sletanja aviona na vodu “Čuda na reci Hadson”, nesreće koja je proslavila kapetane Sulija i Skilesa koji su herojskim potezima spasili sve putnike i članove posade. Dogodilo se to 15.01.2009. godine, a piloti su uspeli “Erbas A319” da dovedu do sigurnog prizemljenja nakon što su prestala da rade oba motora. Prema nekim izveštajima pad je uzrokovalo jato ptica od kojih su dve uletele u motor aviona nekoliko minuta nakon poletanja.

Avion je leteo iz Njujorka ka Severnoj Karolini. U trenutku nesreće u njemu je bilo 145 putnika i pet članova posade. Tridesetak njih u strahu je iskočilo u ledenu vodu reke čim su otvorena vrata aviona.

(Skandalozno.rs, Izvor: 100posto.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo su najdramatičnija prinudna sletanja snimljena kamerom – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.