Ovo su negativne strane žvakaćih guma

Ilustracija

foto: publicdomainpictures.net

Možda mislite da je najgora stvar koju žvakaće gume mogu napraviti je da oštetite vaše zube. Ali, one mogu da naprave i mnogo veću štetu vašem organizmu.

Probava
Tokom žvakanja progutate i do tri puta više vazduha koji ostaje u vašem probavnom traktu i može da uzrokuje grčeve, gasove i nadutost. Žvakanje podstiče proizvodnju želudačne kiseline koja može dovesti i do gorušica.

Bakterije
Dok žvaćete, otvarate usta, pravite balone, nekad se žvakaća guma dira i prstima… to sve unosi dodatne bakterije, ali i viruse koji mogu uzrokovati zdravstvene tegobe.

Gojenje
Ukus žvakaće gume voće i povrće čini bljutavim pa čak i gorkim dok začinjena, jako slana hrana i nezdrave, masne grickalice postaju puno primamljivije. Isto tako, žvakanje otvara apetit zbog čega ćete mnogo brže osetiti glad i posegnuti za nepotrebnim kalorijama.

Može da ošteti vilicu
Žvakanje može izazvati mišićnu neravnotežu u vilici ili TMJ (temporomandibularni poremećaj vilice). Svaki put kada koristite jedne mišiće više od drugih, to može izazvati glavobolje, zubobolje, bolove u mišićima i ušima…

(skandalozno.rs, mercola)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo su negativne strane žvakaćih guma"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.